Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε μια περίεργη δήλωση που έκανε ο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.

«Είναι επείγον να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί σύντομα επειδή το θέμα της ρευστότητας θα αρχίσει να πιέζει τους επόμενους μήνες, όπου υπάρχουν υποχρεώσεις 4 δισ. το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ και η δήλωσή του αυτή ερμηνεύεται ως ακόμη μια προσπάθεια πίεσης προς την ελληνική πλευρά για να επιταχύνει τις αποφάσεις της.

Σημείωσε ακόμη ότι 10 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

«Από αυτά, τα 4,6 δισ. ευρώ δεν θα χρειαστούν», τόνισε. Επίσης, ανέφερε ότι τα εναπομείναντα κεφάλαια για το γ΄ ελληνικό πρόγραμμα ανέρχονται σε 64,6 δισ. ευρώ. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξανά «σφιχτή» στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, για αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει.

«Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόσο καλύτερο θα είναι για την οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα προκύψει ταμειακό πρόβλημα, καθώς όπως είπε η χώρα τρέχει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν νέα στοιχεία που δείχνουν τα έσοδα ήταν καλύτερα απ’ όσο αναμένονταν.

«Δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Θέλω να γίνει γρήγορα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. «Αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχει σειρά για τα γεγονότα: θα πάει η αποστολή στην Αθήνα να λυθούν τα θέμα και να υπάρξει staff level agreement. Μετά θα την συζητήσουμε εμείς οι πολιτικοί και εν συνεχεία θα εξετάσουμε το θέμα του χρέος. Αν μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα θα είμαι ευτυχής» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί το ΔΝΤ να είναι παρόν στο πρόγραμμα, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Απαντώντας μάλιστα και σε σχετική ερώτηση συμπλήρωσε πως αντιλαμβάνεται ότι αν ρωτήσεις την ελληνική κυβέρνηση θα πει ότι θα επιθυμούσε θα μην συμμετέχει το ΔΝΤ. Αλλά υπάρχει η συμφωνία και την σέβονται.

Η κυβέρνηση και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλουν να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία, καθώς πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο βήμα για να ανακάμψει γρήγορα η οικονομία, τόνισε.