Ενιαία κλίμακα για φόρους και εισφορές, με καθιέρωση πλαφόν στη συνολική επιβάρυνση από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Η νέα αυτή κλίμακα, που ακόμη βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού, συνδέει τους φόρους με τις ασφαλιστικές εισφορές και αντιμετωπίζει ενιαία την επιβάρυνση, έρχεται για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Στόχος είναι να μετριαστούν οι υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που προκύπτουν για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα από το νέο Ασφαλιστικό.

Έτσι την ώρα που το ελληνικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό  φαίνεται πως αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από τους δανειστές, που αναμένεται να ζητήσουν διευκρινίσεις και συγκεκριμένα μεγέθη, στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ευρύς διάλογος ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους φορείς των επαγγελματιών.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους, ώστε να μην επιβληθούν οι υπέρογκες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών που περιέχει ο νομοσχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου σε γιατρούς, δικηγόρους, νέους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο υπουργός Εργασίας μετά την συνάντηση που είχε με τους με τους εκπροσώπους των φορέων εξετάζει και την πρόταση που του κατέθεσαν, οι εισφορές να αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος μετά φόρων.

Το βασικό σενάριο που τίθεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι το πλαφόν εισοδήματος με βάση το οποίο θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων να μην είναι τα 5.860 ευρώ, αλλά να κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τους φόρους.

Στόχος, η επιβάρυνση που θα προκύψει όσον αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές να μην ξεπερνά ένα όριο (γύρω στο 45% με 55%) του εισοδήματος.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια μόνο όσοι δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα θα υποστούν τις νέες αυξήσεις και όχι όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στην εφορία.

 

«Η κυβέρνηση εξετάζει το σύνολο της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να υπάρχει κάποιο όριο», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Σ’ αυτές τις κατηγορίες υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή από το 27% που ισχύει για όλους στο 38%», πρόσθεσε, «επισημαίνοντας ότι το 80 με 85% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ ωφελούνται. Επειδή το σύστημα είναι ταξικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάτων», δήλωσε. «Μοιραία πλήττονται όσοι έχουν εισόδημα από 15.000 ευρώ και πάνω. Με το νέο σχέδιο δεν αλλάζουν τα ποσοστά παρακράτησης των εισφορών, αλλά ο κανόνας που αναφέρεται στο πραγματικό τους εισόδημα», είπε.

 

Για τους αγρότες, δήλωσε ότι: «μέχρι τώρα πλήρωναν 6% στο εισόδημά τους και έπαιρναν πολύ χαμηλή σύνταξη. Αυτό το ποσοστό σταδιακά θα αυξηθεί μέχρι το 20%, κλιμακωτά μέχρι το 2020, με αποτέλεσμα να παίρνουν ό,τι και οι υπόλοιποι».

Ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε, ότι: «Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι ανοιχτή και ότι η κυβέρνηση εκτός από τις κύριες συντάξεις για τις οποίες είναι ανυποχώρητη, θα προσπαθήσει και για τα υπόλοιπα θέματα το καλύτερο».