«Άδικη και απαράδεκτη είναι η πρόταση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, για περικοπή των συντάξεων όσων έχουν κάποιο πρόσθετο εισόδημα, κυρίως από εκμίσθωση ακινήτων» επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υιοθέτησή της.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών ακινήτων, η σχεδιαζόμενη Εθνική Σύνταξη δεν μπορεί να έχει προνοιακό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να αντιστοιχεί στις εισφορές που καθένας έχει καταβάλει. «Συνεπώς κάθε περικοπή της για έναν τέτοιο λόγο είναι κατάφωρα άδικη και κοινωνικά απαράδεκτη, γιατί θα είναι μια σκληρή τιμωρία στα «μυρμήγκια» της κοινωνίας», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ. Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ακόμη τις θέσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τη φορολογία των ενοικίων και τον ΕΝΦΙΑ.

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι εφόσον καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση και εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων, τότε θα πρέπει να ισχύσει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, έκπτωση για τις δαπάνες επισκευής και ασφάλισης των ακινήτων, αλλά κυρίως να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ καθώς είναι γνωστό ότι ο λόγος για τον οποίο θεσπίστηκε η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων, ήταν να διασφαλιστεί η εισπραξιμότητά του.

«Διαφορετικά, αναφέρεται στην επιστολή, η θέσπιση ενιαίας κλίμακας με συντελεστές που θα φτάνουν το 50%, χωρίς αφορολόγητο, χωρίς έκπτωση δαπανών, χωρίς αποσβέσεις, και με τον ΕΝΦΙΑ να «ζει και να βασιλεύει», θα υποδεικνύουν τη φοροδιαφυγή ή την εγκατάλειψη των ακινήτων ως μοναδικές διεξόδους…».

Για τη φορολογία κεφαλαίου η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι η πρόθεση του υπουργείου να επαναφέρει τον ΦΑΠ θα επιρρίψει τα βάρη σε εκείνους που «ματώνουν» πληρώνοντας τα πολλά, και που τώρα σχεδιάζεται να κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσιες φορολογικές υποχρεώσεις από αυτές που ήδη έχουν, προς όφελος εκείνων που ουσιαστικά απαλλάσσονται με τρόπο κοινωνικά άδικο.

Υποστηρίζει ότι μια τέτοια αλλαγή θα οδηγήσει σε βέβαιο εισπρακτικό «Βατερλό», και καλεί την κυβέρνηση να τολμήσει αυτό που δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι, δηλαδή:

– Να νομοθετήσει να πληρώνουν όλοι, και οι κάτοχοι των εκατομμυρίων στρεμμάτων εκτός σχεδίου τουριστικών και παραθεριστικών φιλέτων, οι οποίοι σήμερα σκανδαλωδώς φοροαπαλλάσσονται, «πληρώνοντας», μόλις ένα ευρώ ανά στρέμμα το χρόνο.

– Να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο, συμβάλλοντας έτσι στην επανεκκίνηση της οικοδομής, της κτηματαγοράς και ολόκληρης της οικονομίας.