Ευήκοα ώτα βρήκε μετά τη Ρώμη και τη Λισαβόνα και στο Παρίσι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην συνάντηση μίας ώρας που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν.

Ο κ. Τσακαλώτος κατάφερε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του για την αναζήτηση συμμαχιών ενόψει της πρώτης αξιολόγησης να αφήσει πίσω του το Παρίσι έχοντας μία δήλωση στήριξης υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο Μισέλ Σαπέν στήριξε την Ελλάδα στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τονίζοντας ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι συζητήσεις «μέσα σε καλές συνθήκες» τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. «Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας» τόνισε.

«Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν λύσεις για τη διευθέτηση του χρέους, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαράξει και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι μια γρήγορη διευθέτηση του χρέους θα είναι ευεργετική για την Ελλάδα γιατί θα μπορέσει να αυτονομηθεί στη διαχείρισή της και να αναπτυχθεί.

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε και το στίγμα των κυβερνητικών σχεδιασμών για το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, όταν σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες, όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ή πιθανώς σε μήνες όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως «ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες».

Ανέφερε ότι έχει πλέον γεννηθεί εμπιστοσύνη γύρω από την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, για αυτό και πιστεύει ότι ανάμεσα στις ημέρες και τους μήνες θα καταρτισθεί μια «υπεύθυνη ατζέντα».

Σχετικά με το ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι γνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός «ενάρετου οικονομικού κύκλου».

Πάντως, σε αντίθεση των ελληνικών θέσεων για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Μισέλ Σαπέν επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τη στάση του Παρισιού υπέρ της παραμονής του Ταμείου, τονίζοντας πως «το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το διώξουμε» και αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τελική κατάληξη για τη συμμετοχή του.

Σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξιδεύει στο Ελσίνκι για να συναντηθεί με τον Φινλανδό ομόλογό του Αλεξάντερ Στουμπ. Την Τρίτη θα συναντηθεί στο Άμστερνταμ με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Τετάρτη θα κορυφωθούν οι συναντήσεις του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.