Το Γραφείο Εναρμόνισης Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ), πρόκειται να μετονομαστεί σε Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), κατ’ εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της ΕΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2015. Αυτό ανακοίνωσε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Από 23 Μαρτίου 2016, το ΓΕΕΑ θα ονομάζεται πλέον Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), το δε κοινοτικό σήμα θα μετονομαστεί σε σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Στις 23 Μαρτίου 2016, όλα τα υφιστάμενα κοινοτικά σήματα θα μετατραπούν αυτομάτως σε σήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι σχετικές αιτήσεις θα ονομάζονται αιτήσεις σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσω του τροποποιητικού Κανονισμού, αναθεωρούνται, επίσης, τα τέλη που καταβάλλονται στο Γραφείο, για τα οποία προβλέπεται μία γενική μείωση, ιδίως για τα τέλη ανανέωσης εμπορικών σημάτων. Στις 23/3, τα ηλεκτρονικά έντυπα αίτησης και ο υπολογιστής των τελών θα επικαιροποιηθούν αυτόματα, σύμφωνα με το νέο σύστημα.

Με έδρα του το Αλικάντε της Ισπανίας, το ΓΕΕΑ έχει διεκπεραιώσει από το 1996 περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια αιτήσεις καταχώρισης κοινοτικών σημάτων στις 23 γλώσσες της ΕΕ, προερχόμενες σχεδόν από κάθε κράτος και περιοχή του πλανήτη.

Το ΓΕΕΑ είναι ο μεγαλύτερος αποκεντρωμένος οργανισμός της ΕΕ. Είναι εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενο και δεν λαμβάνει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Εκτός της διαχείρισης των κοινοτικών σημάτων και των καταχωρισμένων κοινοτικών σχεδίων ή υποδειγμάτων, συνεργάζεται με τα συνδεδεμένα εθνικά και περιφερειακά γραφεία ΔΙ της ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρότερου συστήματος ΔΙ εντός της ΕΕ, προς όφελος των χρηστών.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την προστασία των Ευρεσιτεχνιών και των Βιομηχανικών Σχεδίων, ανακοίνωσε, επίσης ότι θα συμμετάσχει στο Money Show Athens 2016, στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκδήλωσης καινοτομίας, με τίτλο «Innovation Forum 2016», που διοργανώνεται από το Τεχνολογικό Portal «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.