«Σωστά το διαβάσατε», σχολιάζει ο αρθρογράφος της αμερικάνικης εφημερίδας Wall Street Journal, Τσαρλς Φορέλ, αναφερόμενος στον τίτλο του δημοσιεύματος. Ουσιαστικά, υποστηρίζει ότι το ποσό για το δεύτερο πακέτο διάσωσης θα επιβαρύνει περαιτέρω, αντί να ελαφρύνει, το ελληνικό δημόσιο χρέος.

«Είναι κυρίως ένα λογιστικό θέμα, αλλά προβλέπουμε ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να καταλήξει στα τέλη του 2011 μεγαλύτερο από την προηγούμενη πρόβλεψη – ακόμη και αν το σύνολο της μείωσης του χρέους, η επαναγορά ομολόγων και η ανταλλαγή ομολόγων συμβεί αυτό το έτος», σχολιάζει ο κ. Φορέλ.

«Γιατί συμβαίνει αυτό;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος. «Το πρόβλημα είναι η ανταλλαγή ομολόγων», απαντάει ο ίδιος. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η ανταλλαγή ομολόγων θα ανταλλάξει 135 δισ. ευρώ παλαιού ελληνικού χρέους με 121,5 δισ. ευρώ νέου χρέους, «κουρεύοντας» χρέος ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο πρώτα, η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί χρήματα για να χρηματοδοτήσει την αγορά εγγυήσεων που θα στηρίξουν τα νέα ανταλλαγμένα ομόλογα. Ο νέος δανεισμός είναι κάτι περισσότερο από το αντιστάθμισμα εκείνων που κερδίζει. Συνολικά, εκτιμάμε ότι η ανταλλαγή σημαίνει πως το σύνολο του χρέους θα αυξηθεί κατά 18 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί αυτό το χρόνο.