Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκατομμυρίου, όπως ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην εφαρμογή όλων των εκκρεμών δράσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. «Εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να συνεδριάσει πριν τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος ενός δισεκατομμυρίου», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα.

Υπενθυμίζεται ότι με την  εκπλήρωση και του τελευταίου προαπαιτούμενου, που έχει να κάνει με ένα την  μείωση  των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ολοκληρώνεται ο κύκλος των 13 μέτρων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Οι δανειστές σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ζητούν περικοπή δαπανών κατά 40% των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του στα διαγνωστικά κέντρα, με το υπουργείο Υγείας να προωθεί με υπουργική απόφαση τη λύση του ζητήματος.

Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς πραγματοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η επάνοδος των δανειστών με τους δύσκολους κάβους του φορολογικού και κυρίως του ασφαλιστικού αναμένεται στις 18 Ιανουαρίου, ενώ πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών κάνουν λόγο και για ενδελεχή έλεγχο του προϋπολογισμού του 2016.

Διαρροές από την πλευρά των δανειστών, εμφανίζουν τους τέσσερις θεσμούς να αμφισβητούν το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός χωρίς την επιβολή νέων μέτρων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση  αρνείται τα σενάρια για επιβολή νέων μέτρων ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα.