Για παραπληροφόρηση τόσο στο θέμα των αποδείξεων όσο και στο θέμα της φορολογίας για το 2015 έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο Mega.

Για το θέμα των αποδείξεων εξήγησε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 έπρεπε να λυθεί νομoθετικά το τι γίνεται με τις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύει ο κόσμος για το 2015, κάτι που δεν έγινε.

«Εγώ πήγα στο υπουργείο Οικονομικών τέλη Ιουλίου. Το να έφερνα μια τέτοια διάταξη τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και όλο αυτό το διάστημα, μαζί με όλα τα άλλα που είχαμε, θα υπήρχε μια πολύ σωστή κριτική ότι ΄τώρα θυμηθήκατε να νομοθετήσετε για το 2015 ότι θα έπρεπε να νομοθετηθεί πριν να έχει ξεκινήσει η χρονιά’. Γι΄αυτό και δεν το κάναμε», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις, στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, να είναι έτοιμο το σύστημα στις αρχές Φεβρουαρίου ώστε να μπορεί να ξεκινήσει από τότε η υποβολή τους.

«Θέλουμε να ξεκινήσουν νωρίς οι δηλώσεις, να τελειώσουν νωρίς οι δηλώσεις, να ξεκινήσει νωρίς ο ΕΝΦΙΑ, να τελειώσει νωρίς ο ΕΝΦΙΑ. Θέλουμε να μοιράσουμε σωστά τις φορολογικές υποχρεώσεις μέσα στο 2016 για να ζήσουμε ό,τι το 2015 γιατί είναι λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις αποδείξεις είπε ότι θα υπάρχει το αφορολόγητο αλλά και άλλα θετικά στοιχεία, τα οποία ωστόσο δεν αποκάλυψε, παραπέμποντας στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες.

Για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 είπε ότι μία από τις προτάσεις που εξετάζεται, στο πλαίσιο του διαλόγου, είναι να αντιγραφεί το μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν αρχικά χαμηλά τέλη για να μπορέσουν να επανέλθουν στο δρόμο αυτοκίνητα που είναι σε ακινησία, και το υπόλοιπο ποσό να μπαίνει σαν μια μικρή επιβάρυνση λίγων λεπτών στη βενζίνη.

«Αυτό το σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα σε 1 εκατομμύριο 100 χιλιάδες οχήματα που είναι σε ακινησία γιατί έχουν υπερβολικά τέλη κυκλοφορίας, να επανέλθουν. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε αυτοκίνητα που έχουν εμπορική αξία 2.000-3.000 και έχουν τέλη κυκλοφορία 800-1.000 ευρώ», σημείωσε.

 

Σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι το ΥΠΟΙΚ πάει πάει σήμερα στη συνάντηση έχοντας ήδη έτοιμα όλα τα προαπαιτούμενα.