Τη σύνδεση του ύψους των τελών κυκλοφορίας με την κατανάλωση των καυσίμων στα αυτοκίνητα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Από το υπουργείο εξετάζονται για το 2016 τα προβλήματα, οι υπερβολές, τα λάθη στη φορολόγηση των ιδιοκτητών αυτοκινήτων.

Το βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση του φόρου στα καύσιμα, για να μεταφέρει το βάρος των τελών κυκλοφορίας στη χρήση με βάση τα χιλιόμετρα, με παράλληλη μείωση του ετήσιου ποσού που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες για τα τέλη.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης, μιλώντας το Σάββατο σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, στις αλλαγές που το υπουργείο σχεδιάζει στη φορολογία αυτοκινήτων για το 2016:

– Θα επιβληθεί αύξηση φόρου στη βενζίνη και τα λοιπά καύσιμα, με στόχο να επιβαρύνεται περισσότερο η χρήση του αυτοκινήτου.

– Αντίστοιχα, θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Θα παραμείνει ένα αναλογικό μικρό ποσό που θα πληρώνει ετησίως κάθε όχημα, που δεν θα είναι απαγορευτικό για να μπορέσουν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους όσοι τις έχουν καταθέσει.

Ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε ότι εξετάζεται ένα μικρό αναλογικό τέλος κυκλοφορίας για όλους, ενώ όπως εξήγησε, από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι να συνδεθεί το τέλος κυκλοφορίας με τη βενζίνη. «Διότι άλλο πράγμα είναι να έχει κάποιος ένα μικρό αυτοκινητάκι για να πηγαίνει στη δουλειά και άλλο πράγμα αυτός που κάνει μεγάλη κατανάλωση», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σημειώνεται ότι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας έγιναν μόλις φέτος και αφορούν τα τέλη του 2016. Υπήρξαν αυξήσεις στα νεότερα αυτοκίνητα και μειώσεις στα παλαιότερα.