Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των αγροτών για τις πληρωμές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αύριο, Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, την Παρασκευή ξεκινάει η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης χωρίς καθυστέρηση, παρότι είναι η πρώτη χρονιά της νέας ΚΑΠ, όπως είπε προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Ωστόσο η καθυστερημένη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ του ποσού της επιδότησης που δικαιούται κάθε παραγωγός, προκαλεί ανησυχία για το χρόνο καταβολής της επιδότησης, αφού πλέον πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι τα χρήματα δεν θα μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς αύριο.

Υπάρχει αναστάτωση σους αγρότες που άρχισαν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να δουν αν είναι δικαιούχοι και ποιο ποσό θα εισπράξουν. Ομως μέχρι το πρωί της Πέμπτης δεν είχε αναρτηθεί ο σχετικός πίνακας, αν και ο υπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα αναρτηθεί την Τετάρτη.

Δεν αποκλείεται ο πίνακας του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανέβει σήμερα και οι αγρότες θα μπορούν να δουν αν είναι δικαιούχοι ή αν θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση. Εξαιτίας όμως της καθυστερημένης ανάρτησης, ίσως να μην μπει αύριο η επιδότηση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Παράλληλα ανησυχία προκάλεσε και η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με την οποία θα  μείνουν απλήρωτοι «γεωργοί στους οποίους δεν εκδίδεται στην παρούσα φάση τίτλος προσωρινών δικαιωμάτων, είτε γιατί εκκρεμεί αίτημα το αποτέλεσμα ελέγχου, λόγω μεταβολών που υπέβαλαν το 2015, είτε γιατί δεν έχει γίνει ο έλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού…». Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι οι αγρότες που δεν αποκτήσουν τίτλο προσωρινών δικαιωμάτων, είτε γιατί κρίθηκαν μη ενεργοί γεωργοί, είτε γιατί δεν ταυτοποιήθηκαν τα προσωπικά τους στοιχεία με τα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών (κατακαημένο λογισμικό), αφενός δεν θα πληρωθούν ούτε την προκαταβολή, αφετέρου θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα αναθεώρησης (ένσταση).

Για την ώρα και έως το πρωί της Πέμπτης η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων παραμένει γράμμα κενό, κάτι που καθιστά σχεδόν απίθανη την διαμόρφωση των σχετικών αρχείων για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.