Σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times αναφέρονται στις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης μετά τη Σύνοδο Κορυφής, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μετά από περισσότερα από 60 χρόνια η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη δυτική χώρα που θα χρεοκοπήσει.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι αναλυτές αναμένουν ότι και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch θα αποφασίσουν ότι η Ελλάδα έχει κηρύξει χρεοκοπία, γιατί οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημίες, όποιο και από τα προτεινόμενα σχέδια και αν αποφασίσουν να υιοθετήσουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Οι ίδιοι θεωρούν πως οι ανταλλαγές ομολόγων, μετακυλίσεις ή επαναγορές πιθανότατα θα οδηγήσουν την Standard & Poor’s να θέσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία, η Fitch θα θέσει την χώρα σε περιορισμένη χρεοκοπία, και η Moody’s θα ανακοινώσει κάτι αντίστοιχο.

Όπως διευκρινίζουν οι FT, σε περίπτωση που ο εκδότης κήρυττε χρεοστάσιο η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να δεχτεί τα ομόλογά του ως εγγύηση για δάνεια.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας αναμένεται να αντιμετωπίσει την χώρα ως ειδική περίπτωση και να άρει επιλεκτικά τις ρυθμίσεις που δεν της επιτρέπουν να δεχτεί τα χρεοκοπημένα ομόλογα ως εγγύηση.

«Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η χρεοκοπία θα γίνει μόνο σε προσωρινή βάση και δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στην αγορά. Τόσο η Standard & Poor’s όσο και η Fitch πιθανότατα θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της χώρας σε CCC όταν γίνει η ανταλλαγή, μετακύλιση ή επαναγορά και δοθεί το κίνητρο για άλλη αντιμετώπιση των Αθηνών, με μειωμένο πλέον δανειακό βάρος», σημειώνεται χαρακτηριστικά.