Πρωτοβουλία για τη δημιουργία εθνικού ναυτιλιακού δικτύου με άξονα τη μεταποίηση και συναφείς δραστηριότητες ανακοίνωσε η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας σε συνεδρίαση του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Η κ. Τζάκρη τόνισε ότι ο χώρος της μεταποίησης γύρω από τη ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες για την παραγωγική, οικονομική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Επιπλέον, θα αξιοποιήσει εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό ανθρώπινο δυναμικό, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα και θα συμβάλει στην εξωστρέφεια και στη διεθνή επέκταση του συνόλου των συναφών δραστηριοτήτων.

Οι εν δυνάμει συμμέτοχοι του ελληνικού ναυτιλιακού Cluster είναι ενδεικτικά: Ναυπηγική (εμπορικά, επιβατικά, yacht, αλιευτικά), Ναυπηγοεπισκευή- Μηχανουργική, Logistics, Κλάδος ηλεκτρονικής και μικρο-ηλεκτρονικής, Κλάδος υδραυλικών συστημάτων, Εξοπλισμός πλοίων, Εφοδιασμός, Ναυτιλιακές συνδυασμένες μεταφορές, Χρηματοδοτικές Υπηρεσίες, Δραστηριότητες Έρευνας και Διάσωσης, Σκάφη αναψυχής, Εμπόριο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Θαλάσσια Εξόρυξη.

Τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο δίκτυο περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σημαντική τοπική αγορά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, το μειωμένο κόστος μεταφορών και πιο απλές αλυσίδες ανεφοδιασμού, την ευκολότερη πρόσβαση σε πόρους, την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των μελών του cluster, ευκολότερη ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας και καινοτομιών κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υφυπουργός, το 2015 λειτουργούσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 14 Ναυτιλιακά Clusters (Maritime Clusters) ενώ η δημιουργία του ελληνικού μπορεί να υποστηριχθεί χρηματοδοτικά από το ΕΣΠΑ.