Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBC) ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις δοκιμές της υφιστάμενης διμερούς συμφωνίας για ανταλλαγή των νομισμάτων τους, αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της.

«Από την προοπτική του Ευρωσυστήματος, η συμφωνία χρησιμεύει ως μία ασφαλιστική δικλείδα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση αιφνίδιων και προσωρινών αναταραχών στην αγορά του ρενμίνμπι (του κινεζικού νομίσματος), λόγω έλλειψης ρευστότητας από τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Οι συμφωνίες παροχής ρευστότητας συμβάλλουν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η συμφωνία με την PBC αποτελεί αναγνώριση του ταχέως αυξανόμενου διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ της Ευρωζώνης και της Κίνας», σημειώνει η ΕΚΤ.

Τον Οκτώβριο του 2013, η ΕΚΤ και η PBC συνήψαν μία διμερή συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, με ανώτατο όριο το ποσό των 350 δισ. ρενμίνμπι και των 45 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΚΤ να ελέγχει σε τακτά διαστήματα τις λειτουργικές δυνατότητές της, η ΕΚΤ και η PBC έκαναν δύο δοκιμές τον Απρίλιο του 2015 και τον Νοέμβριο του 2015, με την παροχή συμβολικών ποσών ρευστότητας σε ευρώ και ρενμίνμπι, αντίστοιχα.

Οι δοκιμές ήταν επιτυχείς και δείχνουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΚΤ και της PBC να ενεργοποιήσουν την ανταλλαγή, εάν χρειασθεί, στη βάση των λειτουργικών διαδικασιών που έχουν συμφωνηθεί διμερώς, σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Η πραγματοποίηση των ελέγχων αυτών δεν σχετίζεται με τις συνθήκες της αγοράς και δεν πρέπει να θεωρείται ότι σηματοδοτούν κάποια πρόθεση των κεντρικών τραπεζών να ζητήσουν αμοιβαία κεφάλαια για να παράσχουν ρευστότητα στο αντίστοιχο νόμισμα», αναφέρει η ΕΚΤ.