Μόνο το 4% των προσφύγων που είχαν εγγραφεί στο ταμείο ανεργίας στη Γερμανία βρήκαν δουλειά τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, την ώρα που συνεχίζεται η διαμάχη για τις πιθανότητες ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών.

Απαντώντας σε ερώτηση μιας βουλευτίνας της αντιπολίτευσης, το υπουργείο Εργασίας αποκάλυψε ότι 68.000 άνεργοι που προέρχονταν από τις 15 βασικές χώρες καταγωγής των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία βρήκαν εργασία από τον Σεπτέμβριο του 2014 ως τον Οκτώβριο του 2015.

Προτού κανείς εγγραφεί στο ταμείο ανεργίας θα πρέπει να έχει λάβει καθεστώς πρόσφυγα, οπότε το τελευταίο μαζικό κύμα νεοαφιχθέντων δεν συμπεριλαμβάνεται στον αριθμό αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τους 100 εγγεγραμμένους πρόσφυγες στο ταμείο ανεργίας 3,8 κατάφερναν να βρουν δουλειά κάθε μήνα. Την ίδια ώρα το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο των ανέργων στη Γερμανία φτάνει το 7%.

Μεταξύ των προσφύγων ένας άνδρας στους 26 κατάφερε να βρει εργασία, ενώ στις γυναίκες τα ποσοστά είναι ακόμη πιο απογοητευτικά, μόλις μία στις 43, διευκρινίζει το υπουργείο.

Το Die Linke, που είχε υποβάλει το ερώτημα, κατήγγειλε «τις αξιοθρήνητες ευκαιρίες που έχουν στην αγορά εργασίας» οι πρόσφυγες, επικρίνοντας «τα πολλά εμπόδια και την έλλειψη υποστήριξης» που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα το κόμμα της αντιπολίτευσης ζήτησε να υπάρχει «ελεύθερη πρόσβαση για όλους σε μαθήματα γλώσσας».