Τις εργασίες του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Συμβούλων Επιχειρήσεων Μάνατζμεντ χαιρέτισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Τράπεζας «Θ. Καρατζάς», με θέμα το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ευρώπη.

Η κα Κατσέλη ανέφερε ότι μια βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική απαιτεί όχι μόνο τη διεύρυνση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας, δηλαδή το συνεχή οικονομικό της μετασχηματισμό, αλλά και την προάσπιση και συνεχή διεύρυνση αξιοπρεπών όρων διαβίωσης για τους πολίτες, καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων κάθε τόπου, δηλαδή τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της Ευρώπης.

Η σημερινή Ευρώπη, σημείωσε η κα Κατσέλη, έχει υποβαθμίσει και τις τρεις αυτές διαστάσεις της ανάπτυξης-οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική-με αποτέλεσμα η άσκηση πολιτικής να μην είναι ούτε αποτελεσματική ούτε και διατηρήσιμη. Επεσήμανε, στο πλαίσιο του οικονομικού μετασχηματισμού, τρεις σοβαρές τομές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες:

Πρώτον, η δημιουργία συνθηκών για τη διεύρυνση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.

Δεύτερον, ανάπτυξη και χρήση νέων εργαλείων χρηματοδότησης της βιώσιμης ανάπτυξης, αντιστοίχισή τους με τις ανάγκες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και τη διασύνδεση της χρηματοδότησης με τις δημόσιες πολιτικές.

Τρίτον, δημιουργία ισχυρών θεσμών αναπτυξιακής διακυβέρνησης.

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό της, η κα Κατσέλη τόνισε ότι η πορεία της Ευρώπης θα προσδιοριστεί από τη συλλογική ικανότητα όλων «να συμφωνήσουμε σ’ ένα κοινό οδικό χάρτη βιώσιμης ανάπτυξης και προάσπισης κοινωνικών δικαιωμάτων και να εμπεδώσουμε ξανά ένα κλίμα ασφάλειας και ελπίδας για το μέλλον.