Οι θέσεις και τα προβλήματα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας «τέθηκαν επί τάπητος» στη συνάντηση που είχαν οι φορείς του κλάδου με την υφυπουργό Βιομηχανίας θεοδώρα Τζάκρη.

Συγκεκριμένα, την υφυπουργό συνάντησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών Ελευθέριος Κούρταλης, συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους του ΣΕΒΚ, Ευρ. Δοντά, Αν. Βαρβαρέσου, Ελ. Μουζάκη, & τον Γεν. Γραμματέα Γιάννη Ακκά προκειμένου να την ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παραδοσιακά παραγωγικός και εξαγωγικός κλάδος της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος παράγει εθνικό πλούτο, απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και κατέχει ακόμη και σήμερα το 20-25% των όλων βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η συνάντηση έγινε σε κλίμα πολύ θετικό, εποικοδομητικό, και με πνεύμα πλήρους κατανόησης, από την κα Τζάκρη, των προβλημάτων και των θέσεων που έθεσαν οι φορείς του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.

Η υφυπουργός διαβεβαίωσε τους παρισταμένους ότι θα ενεργήσει προσωπικά, ώστε να επιλυθούν άμεσα, κάποια από τα θέματα που τέθηκαν κατά τη συνάντηση και τα οποία είναι της αρμοδιότητας της.

Ο φορείς του κλάδου επέδωσαν στην υφυπουργό εμπεριστατωμένο υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις τους, και παραθέτουμε τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν αλλά και τα σημερινά προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη για τον κλάδο:

1. Το δυσβάσταχτο, πλέον, ενεργειακό κόστος (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για τους ενεργοβόρους κλάδους όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, που πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητά του. Επίσης ο ΣΕΒΚ αιτήθηκε, όπως για τις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις που έχουν εκκρεμείς οφειλές προς τη ΔΕΗ και αδυνατούν να ανταποκριθούν, να θεσπισθεί η τμηματική πληρωμή σε 100 άτοκες δόσεις.

2. Η μηδενική ρευστότητα από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, δημιουργεί ασφυξία στον κλάδο, ενώ το μέχρι τώρα το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων ήταν σχεδόν τριπλάσιο των ανταγωνιστριών ευρωπαϊκών χωρών.

3. Η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ σε ένα κλάδο που εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του, που η καθυστέρηση αυτή τον έχει οδηγήσει σε ταμειακή ασφυξία, θα του δώσει μεγάλη ανάσα.

4. Η ενεργοποίηση του συστήματος των Κρατικών Προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, όπως κατά σύστημα πράττουν και άλλες χώρες της Ε.Ε., που έχουν κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα, πράγμα που θα τονώσει την εσωτερική κλωστοϋφαντουργική παραγωγή.

5. Οι υψηλές ασφαλιστικές & εργοδοτικές εισφορές που φτάνουν μέχρι 50%, είναι οι υψηλότερες όχι μόνο σε σχέση με τις λοιπές χώρες της ΕΕ και βασικές ανταγωνίστριες του κλάδου (μέσος όρος 26%) αλλά και πολύ άνω του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ (μέσος όρος 28%).

6. Λήψη μέτρων για αυστηροποίηση των ελέγχων των ποιοτικών προδιαγραφών στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργιών προϊόντων από τρίτες χώρες.

7. Δυνατότητα ένταξης στο νέο αναπτυξιακό νόμο και σε λοιπά ευρωπαϊκά προγράμματα και των μεσαίων και μεγάλων βιομηχανιών, με στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση, ποιοτική αναβάθμιση και εξωστρέφεια.

8. Διευρύνοντας την οικονομική βάση για την δυνατότητα πρόσβασης και μεγαλύτερων βιομηχανιών του Κλάδου στο ΕΤΕΑΝ για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης

9. Θέσπιση ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού νόμου για την επόμενη πενταετία.