H μαζική άφιξη μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενέχει τον κίνδυνο να «επιβαρύνει» τους προϋπολογισμούς των χωρών της περιοχής, αλλά ενδέχεται τελικά να αποδειχθεί ένα πλεονέκτημα για την ανάπτυξή τους, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ.

«Η διαχείρίση αυτής της ροής των προσφύγων θα επιβαρύνει χωρίς καμία αμφιβολία τους προϋπολογισμούς σε ορισμένα κράτη» δήλωσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Λίμα όπου το ΔΝΤ πραγματοποιεί τη γενική συνέλευσή του αυτήν την εβδομάδα.

«Σε κάθε χώρα, η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην αγορά εργασίας συνιστά μια πρόκληση» επισήμανε ο Όμπστφελντ, που εκτίμησε ότι αυτός ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ευεργετικός.

«Θα πάρει χρόνο, όμως, σε τελική ανάλυση, αυτό θα είναι θετικό για την ανάπτυξη στην Ευρώπη» διαβεβαίωσε ο οικονομολόγος, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει περαιτέρω στοιχεία.

Ο Όμπστφελντ υπογράμμισε εξάλλου ότι πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή, μεταξύ αυτών η Ιορδανία, επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τη μεταναστευτική κρίση.

«Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην ευρωπαϊκή διάσταση, ωστόσο υπάρχουν χώρες στη Μέση Ανατολή που αντιμετωπίζουν πίεση και το Ταμείο προσπάθησε να βοηθήσει» σημείωσε ο ίδιος.