Με απορία άκουγε ο πρωθυπουργός μας, κ. Τσίπρας, τον κ. Κλίντον να αναφέρει ότι από τα βόρεια σύνορά μας μεταφέρεται πράσινη ενέργεια προς τη Γερμανία!

Τη Γερμανία, στην οποία, για όποιον γνωρίζει, το χονδρεμπορικό ρεύμα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και έχει σήμερα μετατραπεί σε μεγάλο εξαγωγέα ρεύματος προς τις γείτονες χώρες (Ολλανδία – Αυστρία – Ελβετία – Τσεχία – Ουγγαρία).

Τη Γερμανία, όπου κατά καιρούς (όταν φυσάει και είναι αυξημένη η παραγωγή από εγχώρια αιολικά πάρκα), οι σταθμοί παραγωγής αναγκάζονται ακόμα και να επιβαρύνονται για να παράξουν ρεύμα, αφού τους κοστίζει πιο ακριβά να σταματήσουν την παραγωγή των μονάδων τους.

Ο κ. Κλίντον μάλλον ήθελε να επιμείνει στην ιδέα, που είχε διαμορφωθεί επί των ημερών του, ότι δηλαδή η χώρα μας, ως πλούσια σε ηλιακό/αιολικό δυναμικό, θα μπορούσε να παράγει περίσσεια ρεύματος και να το εξάγει στη Γερμανία, ως τρόπο αποπληρωμής του χρέους (το περίφημο project Ήλιος). Ούτε λόγος, βεβαίως, για τα κεφάλαια, που χρειάζονται για την υλοποίηση των έργων αυτών και τον τρόπο αποπληρωμής τους, αλλά και το ασύμφορο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά για εξαγωγή, πέραν του ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Και δε νομίζουμε ότι ο κ. Κλίντον ήξερε πως το τελευταίο τρίμηνο πράγματι γίνονταν εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τα βόρεια σύνορά μας (κυρίως προς Αλβανία και ΦΥΡΟΜ) καθημερινά κατά τις ώρες εργασίας – όχι όμως με προορισμό τη Γερμανία, αλλά τις ελλειμματικές ενεργειακά χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Κροατία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο), όπου λόγω ζέστης είχαν υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος από τις δικές μας.

Σωστά, όμως, έπραξε ο πρωθυπουργός και δεν τον εξέθεσε, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον της χώρας μας, το οποίο είναι να προσελκύσει Αμερικανούς επενδυτές και άρα το κλίμα πρέπει να «ζεσταθεί και να παραμείνει ζεστό».