Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας συρρικνώθηκε και πάλι τον Σεπτέμβριο λόγω της μείωσης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά και το εξωτερικό, τροφοδοτώντας φόβους ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ίσως επιβραδύνεται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι εκτιμάται.
Σύμφωνα με δύο έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, κλιμακώνονται οι πιέσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών, που αποτελούν την καρδιά της κινεζικής οικονομίας, παρέχοντας τις περισσότερες από τις θέσεις εργασίας και αντιστοιχώντας στο 60% του ΑΕΠ της χώρας.
Η δραστηριότητα στα μεγαλύτερα, κρατικά εργοστάσια συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Αύγουστο, με τους μικρότερους επιχειρηματίες να μιλούν για τις χειρότερες συνθήκες των τελευταίων εξίμισι ετών και τη μείωση των παραγγελιών από το εξωτερικό να υποδηλώνει μεγαλύτερες δυσκολίες για το μέλλον.
Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) ανήλθε στο 49,8 τον Σεπτέμβριο από το 49,7 του προηγούμενου μήνα, αλλά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Παράλληλα, η έρευνα της Caixin/Markit που επικεντρώνεται σε μικρά εργοστάσια υπέδειξε ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση, με τον PMI να υποχωρεί στο 47,2, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009. Οι τιμές κάτω από το 50 υποδεικνύουν συρρίκνωση.