Σχέδιο περαίωσης φορολογικών υποθέσεων οι οποίες τελούν σε αναμονή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών ή στα διοικητικά δικαστήρια επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων στα δημόσια ταμεία και θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των πιστωτών.

Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, ο οφειλέτης θα καλείται να καταβάλει το 40% των φόρων και των προστίμων που προβλέπονται για την υπόθεσή του και εν συνεχεία να «κλείνει» το φάκελό του.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο είδος περαίωσης για φορολογικές υποθέσεις, στις οποίες ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί αλλά οι οφειλέτες δεν αποδέχονται στο κατακυρωθέν πρόστιμο και προσφεύγουν σε επανέλεγχο της υπόθεσης.

Οι πληροφορίες που επικαλείται το επίμαχο ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το εν λόγω μέτρο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ για μία περίοδο δύο έως τριών μηνών, με τους οφειλέτες να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ με το 40% και να κλείνουν την υπόθεση.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν περισσότερες από 87.000 φορολογικές υποθέσεις, με την αξία τους να ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Επίσης, στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έχουν υποβληθεί από τις αρχές του έτους μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο 8.471 προσφυγές με τις οποίες οι ελεγχόμενοι αμφισβητούν τις πράξεις των ελεγκτικών αρχών. Από τον τεράστιο αυτό όγκο των προσφυγών η ΔΕΔ αποφάσισε για τις 5.928 εξ αυτών τα εξής:

• Δεκτές έγιναν μόλις οι 345 προσφυγές.
• Απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες οι 2.991.
• Με τις 2.592 υπόλοιπες δεν ασχολήθηκαν, διότι εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία για εξέτασή τους.

Οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τη σύσταση της Επιτροπή ανέρχονται σε 20.791. Από αυτές εξετάστηκαν οι 14.021, ενώ έγιναν δεκτές μόλις 1.718. Δηλαδή 6.165 απορρίφθηκαν, ενώ 6.105 δεν κατέστη ποτέ εφικτό να εξεταστούν, διότι εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία. Μετά την απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, 7.623 ελεγχόμενοι που αμφισβήτησαν και τις αποφάσεις της Επιτροπής προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.