Αποκλείεται – για την ώρα – το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls για τους πολίτες, ενώ ανοιχτό μένει τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις και τις εισαγωγές.

Την ίδια στιγμή σε μεγάλο στοίχημα έχει αναδειχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και γενικότερα η επόμενη μέρα για το τραπεζικό σύστημα.

Το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μάλιστα, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης – ήδη αποφασίστηκε σύσταση ειδικής επιτροπής για την προετοιμασία του απαιτούμενου νομοθετικού έργου – θα ληφθεί μέριμνα ώστε να «προστατευτεί» και ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών.

Χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και συζήτησαν το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης.

Στόχος είναι ο βασικός μέτοχος στις τράπεζες – που είναι το κράτος –  έχοντας τοποθετήσει περίπου 24 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης να μην χάσει τα χρήματα του, αλλά και να διατηρείται ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών.

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να φτάσει μέχρι τα 25 δισ. ευρώ, ενώ, βάσει του μνημονίου, προβλέπονται έσοδα 10 δισ. από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Μέχρι της 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση και ως το τέλος Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί και το stress test, βάσει του οποίου θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και μετά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Με την ανακεφαλαιοποίηση θα διατηρηθεί η υπάρχουσα δομή με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, και δεν υπάρχει ζήτημα συγχωνεύσεων μεταξύ τους.

Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε ακόμα τον κ. Χουλιαράκη για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις. Πάντως δεν εξετάζεται αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου των 420 ευρώ για τους ιδιώτες.

Σε ότι αφορά στα capital controls, προς το παρόν θα διατηρηθεί το όριο των 420 ευρώ ανά εβδομάδα καθώς κρίνεται ότι το ποσό αυτό κινείται πάνω από τα επίπεδα του μέσου μισθού ενώ υπάρχει και η δυνατότητα των διατραπεζικών συναλλαγών.

 

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην οποία αναφέρει πως σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποφάσισε σήμερα (σ.σ. χθες) Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου τη σύσταση Ειδικής Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν νομικοί και εμπειρογνώμονες από τους δύο θεσμούς. Στόχος είναι η άμεση επεξεργασία του πλαισίου επιλογών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 20 Σεπτεμβρίου να βρει σε ώριμο στάδιο τις σχετικές προτάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει έγκαιρα καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις» συμπληρώνει στην ανακοίνωση.