Θετικός στο να συζητηθεί η συμπερίληψη του κινεζικού νομίσματος, του γιουάν, στο νομισματικό καλάθι αναφοράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίστηκε ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, δηλώνοντας ότι η πρόσφατη αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Κίνα και η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές της δεν πρέπει να αλλάξουν τη συζήτηση.

«Είμαι ανοικτός στη συζήτηση για την ένταξη του γιουάν στο νομισματικό καλάθι του ΔΝΤ», δήλωσε ο Βάιντμαν στο Reuters εν όψει της συνόδου της ομάδας των 20 (G 20) στην Άγκυρα, προσθέτοντας όμως ότι η Κίνα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους για την ένταξη αυτή.

Ο Βάιντμαν δεν αναμένει ότι η πρόσφατη αναταραχή στις κινεζικές αγορές θα έχει σοβαρή επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία. «Δεν βλέπω έναν διαρκή κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», είπε ενώ αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική, δήλωσε: «Αν και η νομισματική πολιτική είναι εξαιρετικά χαλαρή στις περισσότερες χώρες και η τιμή του πετρελαίου χαμηλή, η μακροχρόνια προοπτική για την ανάπτυξη είναι μάλλον υποτονική – και όχι μόνο για την Ευρωζώνη». Αυτό δείχνει, πρόσθεσε, τα όρια του τι μπορεί να επιτύχει μία επεκτατική νομισματική πολιτική.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας για πιθανά νέα προβλήματα από την Κίνα και προετοιμάζοντας τον δρόμο για μία επέκταση του ήδη τεράστιου – πάνω από 1 τρις. ευρώ – προγράμματός της αγοράς ομολόγων.