Την πολιτική των μνημονίων που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και συνεχίζει να επιβάλλεται από τους δανειστές στηλίτευσε για μία ακόμα φορά ο Γιάννης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στο CNBC, χαρακτήρισε τα μνημόνια «αδιέξοδα», υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τους ψηφοφόρους μου και να τους πω να στηρίξουν μία αποτυχημένη πολιτική».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, εξακολουθεί να θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα «προσωπικό φίλο» αλλά και «έναν εξαιρετικό πολιτικό», επισημαίνοντας πως ελπίζει η φιλία τους «να διατηρηθεί παρά τις πολιτικές διαφωνίες». «Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα έχουμε αποτύχει σε ανθρώπινο επίπεδο», σημείωσε.

«Ούτε ο Αλέξης Τσίπρα πιστεύει στο τρίτο μνημόνιο. Θεωρεί, όπως και το ΔΝΤ, ότι είναι αναξιόπιστο», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης. Κληθείς να μιλήσει για τον εαυτό του και τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, παραδέχθηκε ότι «δεν είναι καλός πολιτικός», εξακολουθεί όμως να είναι υπερήφανος για τις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δώσαμε στους Έλληνες την αξιοπρέπειά τους για σηκώσαμε ανάστημα και είπαμε ότι δεν θέλουμε περισσότερα δάνεια, μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Όταν ρωτήθηκε για το περιβόητο σχέδιο Β και την επιστροφή στη δραχμή, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση, ούτε ο ίδιος, δεν σχεδίαζαν έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Μπορούσαμε όμως να καταρτίσουμε ένα σχέδιο που θα έδινε μέσα στο ευρώ μία περίοδο “ανάσας” ρευστότητας στην οικονομία όταν θα αποφάσιζαν οι Ευρωπαίοι να μας κλείσουν τις τράπεζες. Και αυτό κάναμε».