Το ενδεχόμενο να μετέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαδικασία αξιολόγησης της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας θα εξετάσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε την Πέμπτη ο Μάρτιν Σουλτς μετά τη λήξη της Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία τέθηκε επί τάπητος το αίτημα που είχε απευθύνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια να προωθήσει τον «εκδημοκρατισμό» του προγράμματος και της αξιολόγησης, καθώς και τον ανοιχτό διάλογο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι των συσκέψεων και διαπραγματεύσεων πίσω από κλειστές πόρτες με αξιωματούχους που δεν είναι αιρετοί.

«Το αίτημα του Α. Τσίπρα είχε θετική ανταπόκριση στη Διάσκεψη των Προέδρων» παραδέχθηκε ο κ. Σουλτς, τονίζοντας ότι με συντριπτική πλειοψηφία δόθηκε εντολή να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι τρόποι με τους οποίους θα μετέχει το ΕΚ στην αξιολόγηση θα εξεταστούν επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων στις 8 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο, όπου θα δώσει το παρών και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.