«Εθνική συνεννόηση» ζητά η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

«Απαιτείται καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση της κοινωνίας και των πολιτών για τα πραγματικά προβλήματα και τις αδυναμίες του τόπου. Μία μεγάλη, κοινή, πρόκληση που καλούμαστε όλοι μαζί σαν κοινωνία να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε. Είναι ίσως η χρυσή ευκαιρία να δοθεί ένα οριστικό τέλος στον λαϊκισμό, την προχειρότητα και τον πολιτικό καιροσκοπισμό», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΕΕΝΕ υπογραμμίζει ότι στηρίζει σταθερά την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, και συμπληρώνει: «Παρόλο που δεν θέλουμε να ασκήσουμε κριτική στην νέα συμφωνία δεδομένης της αναγκαιότητας αυτής, θέλουμε να σημειώσουμε την ανάγκη να γίνουν αντισταθμιστικές κινήσεις και ρυθμίσεις εγκαίρως ώστε να περιοριστεί η ύφεση – και οι επιπτώσεις της – στην κοινωνία, την εργασία και την πραγματική οικονομία. Πρέπει να γίνουν – όπου καθίσταται δυνατό – οι απαραίτητες διορθώσεις με εκείνα τα ισοδύναμα – αναπτυξιακά – μέτρα που θα μπορέσουν να εξισορροπήσουν αδικίες, αλλά και να προλάβουν την ενδεχόμενη δημιουργία νέων στρεβλώσεων, όπως ήδη αυτές διαφαίνονται – όπως για παράδειγμα η υπερφορολόγηση συγκεκριμένων κλάδων».

Πάνω απ’ όλα, κατά την ΕΝΠΕ, πρέπει να δοθεί έμφαση σε «εμπροσθοβαρείς» μεταρρυθμίσεις που να διορθώνουν δομικές στρεβλώσεις και αδικίες με στόχο την βελτίωση της οικονομίας μας και των θεμελίων της, ώστε να καταστεί πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία και άρα και προς την εργασία, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο.