Η Κίνα επιβάλλει νέους ελέγχους για να εμποδίσει πολύ μεγάλες εκροές κεφαλαίων από τη χώρα, κλιμακώνοντας την προσπάθεια να αντιμετωπίσει την όλο και μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας της, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι θα καταστήσει ακριβότερη για τους επενδυτές την άσκηση πίεσης στη ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου. Ένα ασθενέστερο νόμισμα ωθεί γενικά τους επενδυτές να ψάχνουν αλλού για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους και θα περιέπλεκε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζας – μεταξύ των οποίων η Bank of China και η Citic Bank – ενισχύουν τους εσωτερικούς ελέγχους τους σχετικά με τις αγορές συναλλάγματος από τους εταιρικούς πελάτες τους, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη τους. Οι κινεζικές εταιρείες μπορούν να αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα έναντι γιουάν μόνο για επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως είναι η πληρωμή για εισαγωγές ή εγκεκριμένες επενδύσεις στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μαζί με τις δυνάμεις ασφάλειας της χώρας, εντείνουν τις κινήσεις τους για να ελέγξουν τους μεσάζοντες που βοηθούν τους Κινέζους να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Οι προσπάθειες αυτές έχουν στόχο να στηρίξουν το γιουάν, μετά την αιφνιδιαστική υποτίμησή του από την κινεζική κεντρική τράπεζα πριν από τρεις εβδομάδες. Και γίνονται, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα, που προσέλκυε επί μακρόν κεφάλαια από όλο τον κόσμο, αρχίζει να βλέπει το χρήμα να φεύγει από τη χώρα. Κινήσεις, όπως η χθεσινή προσπάθεια να αποθαρρυνθούν τα στοιχήματα εναντίον του γιουάν, λειτουργούν κατά της δηλωμένης πρόθεσης του Πεκίνου να άρει σταδιακά τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Το τελευταίο μέτρο αποτελεί ένα βήμα πίσω όσον αφορά την (πρόθεση) αλλαγών στην κατεύθυνση της αγοράς, δήλωσε ο διευθυντής οικονομικής έρευνας κρατικής χρηματιστηριακής εταιρείας.

Η Κίνα επιβάλλει πολλούς περιορισμούς στη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Οι Κινέζοι δεν μπορούν, ως φυσικά πρόσωπα, να μεταφέρουν στο εξωτερικό πάνω από 50.000 γιουάν (περίπου 7.000 ευρώ) το χρόνο. Στην Bank of China, οι αγορές συναλλάγματος πάνω από 1 εκατ. δολάρια πρέπει να εξετάζονται από τα κεντρικά της τράπεζας στο Πεκίνο. Οι χρηματοπιστωτικές Αρχές έχουν επισημάνει στους αξιωματούχους της China Citic Bank να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση για τα άτομα που ζητούν από τους φίλους και συγγενείς τους να αγοράσουν ξένα νομίσματα και να τα εμβάσουν στο εξωτερικό. Η εποπτική Αρχή για την αγορά συναλλάγματος έστειλε στις τράπεζες μία λίστα με πρόσωπα που έχουν ιστορικό τέτοιων αθέμιτων συναλλαγών. «Οι τράπεζες που δεν εντοπίζουν όσους είναι στη μαύρη λίστα ή κάνουν τα στραβά μάτια, θα τιμωρηθούν και θα τους επιβληθούν πρόστιμα από την Αρχή», δήλωσε στέλεχος της Citic.

Με έναν νέο κανόνα της κεντρικής τράπεζας, που θα αρχίσει να ισχύει από τις 15 Οκτωβρίου, θα απαιτείται από τις τράπεζες, που χρησιμοποιούν τα λεγόμενα συμβόλαια για προθεσμιακές αγορές συναλλάγματος, να καταθέτουν το 20% της αξίας τους σε άτοκους λογαριασμούς στην κεντρική τράπεζα για ένα έτος. Η υποχρεωτική κατάθεση αποσκοπεί στην «αποτροπή μακρο – χρηματοπιστωτικών κινδύνων», ανέφερε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Οι αξιωματούχοι έχουν εντείνει τα μέτρα κατά των παράνομων τραπεζών, τις οποίες χρησιμοποιούν συχνά οι Κινέζοι για να εισάγουν και να εξάγουν κεφάλαια από τη χώρα. Ο Μενγκ Κουικφένγκ, αναπληρωτής υπουργός δημόσιας ασφάλειας, δήλωσε στα τέλη Αυγούστου ότι αυτοί οι μεσάζοντες για τη μεταφορά χρημάτων παρέμεναν ανεξέλεγκτοι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες καταστολής τους, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. O κ. Μενγκ κάλεσε την αστυνομία σε όλη τη χώρα να συντονισθεί καλύτερα με την κεντρική τράπεζα στην εκστρατεία, η οποία θα συνεχισθεί έως το τέλος Νοεμβρίου.