«Άνοιξη της Αθήνας» χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών στις οποίες έλαβε μέρος ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο Project Syndicate.

Ο κ. Βαρουφάκης στο άρθρο του υπογραμμίζει ότι η σύγκρουση στο Eurogroup δεν ήταν μία σύγκρουση Αριστεράς και συντηρητικών και τονίζει ότι το αποτυχημένο πενταετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς για αποτυχία διακυβέρνησης της Ευρώπης.

Μάλιστα, συγκρίνοντας την αντίδραση της Κίνας στην πρόσφατη νομισματική κρίση με αυτή της Ευρώπης την χαρακτηρίζει «ως πρότυπο ταχύτητας και αποτελεσματικότητας».

«Η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη είναι μία κωμωδία λαθών» προσθέτει χαρακτηριστικά και παραθέτει ορισμένα από αυτά: «Ο κατάλογος των λαθών πολιτικής είναι σχεδόν ατελείωτος: αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2008 και ξανά τον Απρίλιο του 2011, στην συνέχεια επιβάλλει τη σκληρότερη λιτότητα στις οικονομίες αντιμετωπίζοντας τη χειρότερη ύφεση, με μια τραπεζική ένωση που δεν έχει κατάλληλο σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, ο Γιάννης Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι «απέδειξαν στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η ευρωζώνη κυβερνάται από ένα σώμα που δεν έχει γραμμένους κανόνες και συζητά για κρίσιμα θέματα με τρόπο «εμπιστευτικό» χωρίς να δίνει λόγο σε εκλεγμένο σώμα, ούτε καν στο Ευρωκοινοβούλιο».

«Η Άνοιξη της Αθήνας» όπως χαρακτηρίζει τις επτάμηνες διαπραγματεύσεις ο πρώην υπουργός Οικονομικών, έχει να κάνει με το δικαίωμα μίας μικρής ευρωπαϊκής χώρας να σταθεί όρθια απέναντι σε μια αποτυχημένη πολιτική που την καταδικάζει για ολόκληρες γενιές» πρόσθεσε.

«Όσοι από εμάς επιθυμούμε να περιορίσουμε τις μεγάλες αδικίες της Ευρώπης, είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε από κοινού για να επαναπολιτικοποιήσουμε την Ευρωζώνη ως ένα πρώτο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της» καταλήγει στο άρθρο του ο Γιάννης Βαρουφάκης.