Στον απόηχο της χρηματιστηριακής κρίσης η Κίνα θέλει να σταθεροποιήσει την αγορά. Η συνέχιση των αρνητικών δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, εκτιμούν οικονομολόγοι. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διοχετεύει και πάλι κεφάλαια προς στήριξη του χρηματοπιστωτικού της συστήματος. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ενισχύει τώρα την ρευστότητα στις βραχυπρόθεσμες συναλλαγές με στόχο να στηρίξει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαθέτοντας 8,3 δις ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη παρέμβασή της μέσα σε μία εβδομάδα. Ήδη την περασμένη Τετάρτη είχε διαθέσει 140 δις γουάν στην αγορά. Στόχος μεταξύ άλλων να επέλθει η ηρεμία και η σταθερότητα στις χρηματαγορές ώστε να καθησυχαστούν οι επενδυτές. Στο μεταξύ τον Ιούλιο οι κινεζικές βιομηχανίες κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 2,9%, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας. Μετά την μεσολάβηση και της χρηματιστηριακής κρίσης πολλοί κινέζοι επιχειρηματίες αναζητούν τρόπους αύξησης της ζήτησης πχ. εστιάζοντας στις προσφορές.

Και η πραγματική οικονομία δεν τα πάει καλά

Εκτός όμως από την χρηματιστηριακή κρίση, που κυριάρχησε την περασμένη εβδομάδα στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, και τα αρνητικά στοιχεία από τον χώρο την κινεζική πραγματική οικονομίας προκαλούν ανησυχία. «Όταν οι επιχειρήσεις δεν τα πηγαίνουν καλά, δεν τα πηγαίνει καλά γενικότερα η οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο 39χρονος επιχειρηματίας και επενδυτής Γιου Τζέμινγκ που δραστηριοποιείται στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας στη μικρή πόλη Νιγκάι. Επίσης και η συρρίκνωση των κερδών στον τομέα της μεταποίησης είναι ενδεικτική της οικονομικής επιβράδυνσης που καταγράφεται στην Κίνα, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό ιδίως στις ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις του χρηματιστηριακού σοκ στις κινεζικές χρηματαγορές καταγράφηκε άλλωστε και στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Πολιτική χαμηλών επιτοκίων

Ωστόσο μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα η κατάσταση εμφανίζει σημάδια ομαλοποίησης. Αυτό βέβαια δεν αρκεί. Η κινεζική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη επί ποδός δεδομένου ότι όλοι αυτοί οι κακοί οιωνοί, τόσο από τον τομέα των χρηματαγορών όσο και από την πραγματική οικονομία θέτουν σε κίνδυνο τους αναπτυξιακούς στόχους του Πεκίνου. Εάν συνεχιστούν οι κακές επιδόσεις είναι αμφίβολο κατά πόσο η Κίνα θα καταφέρει να κρατήσει την ανάπτυξη στο 7%. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό αυτό θα ήταν το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης που καταγράφει η Κίνα τον 21ο αιώνα. Παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε εκ νέου το βασικό επιτόκιο, για Πέμπτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο. Επιπλέον οι εμπορικές τράπεζες μπορούν έτσι να χορηγούν πιο εύκολα δάνεια με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία. Σύμφωνα μάλιστα με οικονομολόγους που επικαλείται το πρακτορείο reuters η νέα κινεζική νομισματική πολιτική χαμηλών επιτοκίων αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.