Κατατέθηκε σήμερα η πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με τους εταίρους.

Το ποσό αυτό αποτελείται από:

1) Το ποσό των 10 δισ. ευρώ με τη μορφή ομολόγων του EFSF που είναι κατατεθειμένα σε ειδικό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

2) Τα υπόλοιπα 13 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν σε μετρητά, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ προορίζονται για την εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

3) Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για να αποπληρώσει ομόλογο που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters. Η αποπληρωμή έγινε μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το τρίτο πακέτο στήριξης, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο.

«Η αποπληρωμή έγινε, τα χρήματα οδεύουν προς την ΕΚΤ», ανέφερε ο αξιωματούχος στο Reuters, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Σημειώνεται πως το βράδυ της Τετάρτης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έδωσε το «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα στήριξης στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωσή του μετά την απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου ποσού έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η πρώτη εκταμίευση, που θα γινόταν σήμερα το πρωί, ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο – γέφυρα).