Ύφεση της τάξεως του 2,3% του ΑΕΠ για το 2015 και του 1,3% για το 2016 θα γνωρίσει η ελληνική οικονομία, ανέφεραν σήμερα καλά ενημερωμένες ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας ωστόσο ότι με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έλθει το 2017 (2,7%) και θα εδραιωθεί το 2018 (3,1%).

Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα αναμένεται να σημειωθεί το 2015 πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 0,25% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016, το 2017 και το 2018 αναμένεται πλεόνασμα της τάξεως του 0,5%, του 1,75% και του 3,5% αντιστοίχως.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα έχει σαφή αναπτυξιακή προοπτική, ενώ υπογράμμιζαν ότι οι οικονομικές θυσίες που αναμφιβόλως περιέχει, είναι δίκαια κατανεμημένες από κοινωνικής απόψεως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το επόμενο «κρίσιμο ραντεβού» της Ελλάδας με τους δανειστές τοποθετείται τον Οκτώβριο, οπότε θα αξιολογηθεί -για πρώτη φορά στο πλαίσιο του νέου προγράμματος- η ως τότε εφαρμογή των μέτρων, θα ληφθούν αποφάσεις για το ασφαλιστικό και θα αποτιμηθεί η πραγματική κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στη συνέχεια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα υιοθετηθούν από την Ευρωζώνη οι αποφάσεις που αφορούν τις ρυθμίσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος, κατά τρόπο που να ικανοποιεί και το ΔΝΤ του οποίου οι ενστάσεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι γνωστές.