Η εικόνα της αγοράς – που αντανακλά και την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και της χώρας – γίνεται κάθε μέρα πιο εφιαλτική. Οι άμεσες συνέπειες από την τραπεζική αργία και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων είναι δραματικές, σε όλους τους τομείς. Και τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων εννέα στις δέκα επιχειρήσεις παρουσίασαν κάθετη πτώση των εργασιών τους, που έφθασε μέχρι και 70%. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών για τη μεταποίηση (PMI) που αποτελεί πρόδρομο δείκτη οικονομικής δραστηριότητας, σημείωσε ιστορικό χαμηλό τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία βρέθηκε τον Ιούλιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Στο εμπόριο, η μείωση του τζίρου κυμαίνεται από 40% μέχρι και 70%, ενώ όσες εμπορικές επιχειρήσεις επιβιώσουν μετά το φθινόπωρο κινδυνεύουν να «ξεμείνουν» από εμπορεύματα.

Για να αποτραπεί ένα νέο κύμα λουκέτων και απολύσεων χρειάζονται αποφασιστικές λύσεις. Πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να υπάρξουν γενναία μέτρα, με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων στη χώρα. Γιατί, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και με ένα κράτος σε κατάσταση χρεοκοπίας, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη.

Αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, το 2015 θα είναι μια από τις χειρότερες χρονιές για την ελληνική οικονομία, με την ύφεση να ξεπερνά ακόμα και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις. Χρειάζεται τώρα αποφασιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση, ώστε η χώρα να μη βιώσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις το χειμώνα που έρχεται.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ