Σε Μαύρη Δευτέρα για τη χρηματιστηριακή αγορά εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση ύστερα από 25 ημέρες που παρέμεινε κλειστή. Μέσα σε λίγες ώρες χάθηκαν 8 δισ. ευρώ από την αξία των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Πρόκειται ολοκληρωτική συντριβή του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς κατεγράφη η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στα 139 χρόνια ιστορίας της αγοράς.

Από το ξεκίνημα των συναλλαγών συνωστίζονταν στην έξοδο εκατοντάδες hedge funds, πουλώντας μαζικά ελληνικές μετοχές τους, ενώ οι Ελληνες επενδυτές αδυνατούσαν να συμμετάσχουν ισότιμα στις συναλλαγές, λόγω του περιορισμού που εφαρμόζονται για τα capital controls. Eτσι ο μόνος τρόπος για να αγοράσουν μετοχές οι εγχώριοι επενδυτές ήταν και είναι είτε με φρέσκα κεφάλαια (μετρητά) είτε χρησιμοποιώντας τα πιστωτικά τους υπόλοιπα στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά των συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε -22,87%, στις 615,22 μονάδες, που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο της συνεδρίασης. Οι τραπεζικές μετοχές οδηγήθηκαν στο limit down, εκεί όπου παρέμειναν «κλειδωμένες» μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης.

Στο κλείσιμο και με την τιμή στο -30% και στα 0,84 ευρώ, για τη μετοχή της Εθνικής είχαν μαζευτεί προς πώληση πάνω από 29 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή της Alpha Bank υπέστη απώλειες 29,81% και έκλεισε στα 0,226 ευρώ ενώ περίμεναν πωλήσεις 146 εκατ. τεμαχίων. Ανάλογη εικόνα και για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στο -30%, με την τιμή στα 0,28 ευρώ και περισσότερα από 96 εκατ. τεμάχια ανεκτέλεστα ενώ η μετοχή της Eurobank έχασε 29,86% και διολίσθησε στα 0,101 ευρώ μένοντας 240 εκατ. ανεκτέλεστα τεμάχια προς πώληση.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την κατάρρευση, υποστήριζαν ότι όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με το Χ.Α. έγιναν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της ΕΚΤ, ενώ είχε ενημερωθεί πλήρως και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 668,06 μονάδες, με δραματική πτώση 16,23%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012