Αίσθηση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις ότι έχει γίνει παραβίαση των capital controls και ορισμένοι να κατάφεραν να βγάλουν περισσότερα χρήματα από όσα δικαιούνται ή επιχείρησαν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, την ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι περίμεναν υπομονετικά στις ουρές για τα 120 ευρώ που έδιναν οι τράπεζες.

Την αποκάλυψη έκανε ο Δημήτρης Μάρδας στη Βουλή, ο οποίος ανέφερε πως στελέχη τραπεζών επιχείρησαν να παραβιάσουν τα capital controls και ανέφερε ότι για τα στελέχη αυτά που προχώρησαν σε αυτές τις πράξεις ισχύουν οι διατάξεις περί διαθεσιμότητας, ενώ οι μηχανισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος προχωρούν σε ελέγχους.

Eπιχειρηματίες και τραπεζικά στελέχη προσπάθησαν να παραβιάσουν τις απαγορεύσεις και να βγάλουν λεφτά στο εξωτερικό ή να σηκώσουν περισσότερα χρήματα από όσα δικαιούνταν.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε στη Βουλή ότι έχουν ήδη εντοπιστεί και ελέγχονται από την αρμόδια υπηρεσία επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδας, περιπτώσεις τραπεζικών υπαλλήλων και εταιρειών που έχουν υποπέσει σε παρατυπίες ή και σε παράνομες ενέργειες.

Αν τελικά έγινε μεγάλης έκτασης παραβίαση στα capital controls δεν είναι γνωστό, καθώς δεν δίνονται στοιχεία, ωστόσο ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη.

Πάντως ο κ. Μάρδας τόνισε στη Βουλή ότι ήδη έχουν διαπιστωθεί οι παραβάσεις από επιχειρηματίες που πρσπάθησαν μέσω δύο και τριών τραπεζών να περάσουν την ίδια εντολή, αλλά και παραβάσεις από τραπεζικά στελέχη.