«Όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα δοθεί το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε σημερινές του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

«Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ βεβαίως και προεκλογικά , o ΣΥΡΙΖΑ είχε πει, ότι πρέπει να καταργηθεί. Αυτή τη στιγμή, όμως, έχουμε μια πραγματικότητα , ότι πρέπει να πάμε σε μια συμφωνία, θυμίζω, γιατί κάποιοι θεωρούν, ότι η συμφωνία είναι δεδομένη και πρέπει να την κάνουμε καλύτερη ή χειρότερη. Η συμφωνία ακόμα είναι υπό διαμόρφωση, τα τεχνικά κλιμάκια συζητάνε ακόμα όλα αυτά τα θέματα. Αναγκαστικά η οροφή του ΕΝΦΙΑ, είναι δεδομένη , ότι πρέπει να εισπράξουμε 2,65 δις ευρώ, το ποσό δηλαδή  είναι συγκεκριμένο, δεν μπορούμε να το συζητάμε αν θα είναι τρία, δυόμιση , 2,2 κλπ.», ανέφερε στον ΒΗΜΑ FM ο κ. Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύτηκε ότι θα διορθωθούν πολλές αδικίες, ενώ στην ερώτηση για το πότε θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ ανέφερε:

«Το Υπουργείο Οικονομικών είχε για το 2015 έναν προγραμματισμό. Αυτός ο προγραμματισμός , λόγω και των πολιτικών και των οικονομικών εξελίξεων, έχει διαταραχθεί.  Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά, ότι η νέα διάταξη θα έρθει τότε και η πρώτη δόση θα πληρωθεί τότε. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το κομμάτι της διαπραγμάτευσης, να κλείσει η συμφωνία , να δούμε ακριβώς ποιό θα είναι το φορολογικό τοπίο και μετά να δούμε, ποιές παρεμβάσεις στο θέμα αυτό, πρέπει να κάνουμε , ώστε να καταστεί αποτελεσματική η είσπραξη των φόρων, διότι,  αν μια επιχείρηση πας και της πάρεις όλο το ταμείο για να πληρώσει τους φόρους της, θα κλείσει η επιχείρηση και δεν θα ξανά πάρεις ποτέ φόρο. Άρα πρέπει να είμαστε λογικοί».

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε κάνει ήδη επεξεργασίες, πως θα κοιτάξουμε πως να αντιμετωπίσουμε τα θέματα , είτε των χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις , είτε των χρεών των πολιτών . Αυτά όλα πρέπει να μπουν σε μια λογική και να δούμε πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε».

Για τις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε: «Η ροή των δηλώσεων πάει πολύ καλά, είμαστε περίπου στο 65-66% , καταλαβαίνω ότι σε όλη αυτή την ανακατωσούρα, οι πολίτες έχουν αμελήσει τις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία . Δεν θα δοθεί άλλη παράταση είναι σαφές αυτό».