Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, άρχισαν από νωρίς σήμερα το πρωί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας.

Τα τεχνικά κλιμάκια πήραν τα πρώτα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να καταρτιστεί το τρίτο μνημόνιο. Έμειναν στο κτίριο περισσότερο από τρεις ώρες και έλαβαν σειρά στοιχείων για την ελληνική οικονομία.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Ωστόσο, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής δεν προβλέπει και τρίτο νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια νέα «μάχη» στο ελληνικό Κοινοβούλιο τώρα.

Στο κτήριο της οδού Πανεπιστημίου έφτασαν με δύο κλειστά βανάκια, που μετέφεραν από έξι άτομα το καθένα, αφού νωρίτερα είχαν ξεκινήσει από το ξενοδοχείο «Χίλτον» όπου έχει καταλύσει η αποστολή των ελεγκτικών κλιμακίων.

Αν και οι νέοι διαπραγματευτές της Τρόικα, όπως η Ρουμάνα κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου και ο Γερμανός Ράσμους Ρούφερ, δεν έχουν καν καταφτάσει ακόμα στη χώρα μας, το ΔΝΤ άνοιξε ήδη το δρόμο για νέες διεκδικήσεις και απαιτήσεις των δανειστών.

Στο επίκεντρο βρίσκονται εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα και αντελικά  οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο του ESM ολοκληρωθούν ως τις 20 Αυγούστου, για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση και να αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τότε, θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί άλλη μια σειρά μέτρων.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρήσουν γρήγορα και χρειαστεί δεύτερο δάνειο-γέφυρα, ύψους 5-9 δισ. ευρώ. Για να δοθεί νέο δάνειο-γέφυρα όμως, θα χρειαστούν και πρόσθετες εγγυήσεις και τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων.