Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η ρύθμιση για τις ακάλυπτες επιταγές με περίοδο χάριτος τουλάχιστον δύο μηνών λόγω των capital controls.

Η νομοθετική ρύθμιση  θα αναστέλλει τον κίνδυνο υπαγωγής των επιχειρηματιών στη μαύρη λίστα του Τειρεσία και αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο,.

Η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και άλλων φορέων την οποία φέρεται να αποδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, είναι να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησής τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς οι κάτοχοί τους να κινδυνεύουν με υπαγωγή στον Τειρεσία.

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διαβεβαίωσε χθες η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνο Μίχαλο. Σύμφωνα με τη διάταξη που προωθείται, δεν θα μπαίνουν στον Τειρεσία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015 οι εκδότες επιταγών, γραμματίων και συναλλαγματικών ψαπιταλ ψοπου δεν πληρώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 20 Ιουλίου μέχρι και 31 Αυγούστου.

Κατά την συνάντηση της προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας με τον πρόεδρο της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ η κ. Κατσέλη διαβεβαίωσε πως τις επόμενες ημέρεςθα προωθηθεί νομοθετική διάταξη για το ζήτημα των επιταγών.

Η κ. Κατσέλη ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Μίχαλο για το πλαίσιο της τελευταίας ΠΝΠ με το οποίο μπορούν να γίνουν και συναλλαγές αγορών-πληρωμών στο εξωτερικό με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, χωρίς τη φυσική παρουσία των κατόχων τους μέχρι του ημερήσιου ορίου των 300.000 ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha bank, Eurobank, Τρ. Πειραιώς, Εθνική Τρ.) και των 90.000 ευρώ για την Αttica Bank. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία της για περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών με την ολοκλήρωση της υπογραφής της νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Ο κ. Μίχαλος ανέπτυξε, από την πλευρά του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, λόγω των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές και ζήτησε την προώθηση πρακτικών ρυθμίσεων, για να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα.