Ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την τρόικα και όπως όλα δείχνουν άρχισαν από τα προαπαιτούμενα. Άλλωστε ήταν συγκεκριμένες οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν Μ. Αντρεέβα για την ανάγκη λήψης νέου πακέτου μέτρων πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, αν και το οικονομικό επιτελείο θέλει η πρώτη δόση να είναι μεγάλη και να φτάνει τα 9 δισ. ευρώ ώστε περιλαμβάνει και χρήμα για την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Κατά πληροφορίες, αυτές οι παρεμβάσεις σχετίζονται με τις ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων, την ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλαγές στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, το δημοσιονομικό συμβούλιο, κ.α..

Σήμερα, το δημόσιο χρωστά σε ιδιώτες περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση έως τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθούν τα 3,2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή της ΕΚΤ.

Στις σημερινές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται να εξετασθούν και όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τις αποκρατικοποιήσεις,  τις αγορές προϊόντων και το τραπεζικό σύστημα.

Ήδη ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Χουλιαράκης είχε ήδη από χθες Δευτέρα προπαρασκευαστικές συνεννοήσεις με στελέχη των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις. Οι επικεφαλής της τετραμερούς κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) αναμένονται στην Αθήνα έως την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση θέλει ταχεία διαπραγμάτευση προκειμένου έως τις 20 Αυγούστου να έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση από το νέο δάνειο του ESM από την οποία θα αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη για να εκταμιευθεί η πρώτη αυτή δόση εκτιμώμενου ύψους 5 δισ. ευρώ δεν απαιτείται να ληφθούν προαπαιτούμενα μέτρα (prior actions), καθώς αυτό δεν προβλέπεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Πάντως, στην περίπτωση που έως τις 12 Αυγούστου δεν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας – θεσμών τότε θα εξετασθεί νέο δάνειο «γέφυρα» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSΜ).