Τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα πιέσεις υφίσταται η «παράξενη συμμαχία» που αποτελεί τον πυρήνα της προσπάθειας κατά της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όπως γράφει το Bloomberg αναφερόμενο στο δίδυμο Μέρκελ- Σόιμπλε.

Την ώρα που προετοιμάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, η Μέρκελ παραμένει προσηλωμένη στη θέση πως η νομισματική ένωση των 19 χωρών πρέπει να παραμείνει ως έχει. Ο Σόιμπλε από την άλλη εξαπέλυσε απειλές εξόδου προς την κυβέρνηση που θεωρούσε αναξιόπιστη.

«Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε λειτουργούν με διαφορετική λογική», δηλώνει η πολιτική αναλύτρια Andrea Roemmele. Για τη Μέρκελ είναι κι ένα θέμα υστεροφημίας της στη θέση της καγκελαρίου ενώ αυτό είναι κάτι που δεν απασχολεί τον Σόιμπλε, εξηγεί.

Με διαφορετικές φωνές ακούστηκαν η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών στη γερμανική Βουλή, στη συνεδρίαση για την έγκριση της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Ο ένας έδωσε βήμα στις φωνές όσων αμφέβαλαν, η άλλη μίλησε για την ευθύνη της Γερμανίας να διατηρήσει ενωμένη την ευρωζώνη. Τελικά η πρόταση πέρασε.

«Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε τραγουδούν από την ίδια παρτιτούρα αλλά διαφορετικές μελωδίες», είναι η γλαφυρή περιγραφή του Fredrik Erixon, επικεφαλής του European Centre for International Political Economy στις Βρυξέλλες. Τυγχάνει στο Σόιμπλε να είναι ο ‘κακός’, προσθέτει.

Η σύγκρουση των δύο απόψεων φάνηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στις Βρυξέλλες, στα μέσα του μήνα, όταν η Μέρκελ έλεγε πως δεν μπορεί η Ελλάδα να βγει από το ευρώ χωρίς η ίδια να το θέλει. Ορισμένοι πίστεψαν πως η γερμανική πρόταση για Grexit ανήκε μόνο στον Σόιμπλε, αποκαλύφθηκε ωστόσο πως η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν ενήμερη.