Ορθάνοιχτο άφησε ο πρόεδρος της Κομισιόν της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ενδεχόμενο του Grexit, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της αποψινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα είχαμε μια συνάντηση στο ύψιστο επίπεδο του  eurogroup,  αφού ακούσαμε την εισήγηση του κ. Ντάισελμπλουμ. Εγώ θα ήθελα να διευκρινίσω πως η Ελληνική κυβέρνηση από σήμερα έως Παρασκευή το πρωί έχει χρόνο να καταθέσει τις λεπτομερείς προτάσεις. Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να το πράξει αυτό ενώ το είχαμε διευκρινίσει και προ και μετά δημοψηφίσματος. Παρόλο που είχα διευκρινίσει πως μετά το δημοψήφισμα για μια πρόταση που δεν υπάρχει πια η διαπραγματευτικ ή θέση της χώρας  θα ήταν αρκετά αποδυναμωμένη. Θα δούμε την Κυριακή προς πια λύση θα κατευθυνθούμε δεν αποκλείω κανένα σενάριο» τόνισε ο κ. Γιούνκερ και συνέχισε: «Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες. Είναι το πιο αποφασιστικό σημείο στην Ιστορία μας, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το «μαύρο» σενάριο και τις συνέπειες αυτού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για όλα. Έχουμε σενάριο στην περίπτωση που η Ελλάδα έχει ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Εχουμε σενάριο για το πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα μέσα στην ευρωζώνη αλλά δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε αν η Ελλάδα δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της.  Εγώ είμαι πάρα πολύ υπέρ του να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού θέλει να πάει αυτή τη χώρα».

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως δεν είναι ώρα για να μιλήσουν οι ηγέτες για κάτι τέτοιο και παρέπεμψε τις σχετικές συζητήσεις για τον ερχόμενο Οκτώβριο.