Παρά την απόφαση που ελήφθη σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με την οποία διατηρείται αμετάβλητο το όριο του ELA με μια όμως ταυτόχρονη προσαρμογή του «κουρέματος» στα collateral – απόφαση που συρρικνώνει τη διαθεσιμότητα των εγγυήσεων και την δυνατότητα άντλησης ρευστότητας, δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ φαίνεται πως ήθελαν να κρατηθεί μια ακόμα σκληρότερη στάση. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται άρθρο των Financial Times, επικαλούμενο πηγές.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η εφημερίδα δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την απόφαση για το «κούρεμα» των ενεχύρων, επιθυμώντας ακόμη πιο σκληρά μέτρα για την Ελλάδα.

«Η ΕΚΤ αρνήθηκε να αποκαλύψει το μέγεθος των νέων περικοπών στα ενέχυρα, αλλά θεωρείται ότι και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα έχουν αρκετά διαθέσιμα ενέχυρα για διατηρήσουν τον ELA. Όμως δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αποδοκιμάζοντας αυτή την απόφαση ήθελαν η ΕΚΤ να λάβει ισχυρότερα μέτρα για το ελληνικό ζήτημα», αναφέρει η εφημερίδα.

Λίγο αργότερα μάλιστα η εφημερίδα ανέφερε πως «ο κεντρικός Τραπεζίτης υπάρχει ενδεχόμενο να ζητήσει την εγγύηση του ελληνικού χρέους από τους ηγέτες της Ευρωζώνης».