Τα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα της Κυριακής δείχνει ότι οι Έλληνες αποφάσισαν να απορρίψουν τους όρους της διάσωσης, με αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι ηγέτες να προσπαθούν να αποφασίσουν ποια θα είναι η επόμενη κίνησή τους, με μπαράζ συναντήσεων να αναμένεται τις επόμενες ώρες. Όπως τονίζει αρθρογράφος του οικονομικού δικτύου Marketwatch, σε αυτά περιλαμβάνεται συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς και Σύνοδος Κορυφής των ηγετών.

Όμως, όπως επισημαίνει, η σημαντικότερη συνάντηση ίσως είναι η σημερινή συνεδρίαση των μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα συζητήσουν τη γραμμή ζωής των ελληνικών τραπεζών, τον ELA, που παρέχει έκτακτη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

«Η μέρα που η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ θα είναι η μέρα που η ΕΚΤ θα ζητήσει πίσω τα κεφάλαια του ELA», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale, Michala Marcussen. Και προσθέτει: «Αν η ΕΚΤ κλείσει την κάνουλα στις 20 Ιουλίου που θα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο προς την ΕΚΤ ή και νωρίτερα τότε το παιχνίδια για την Ελλάδα θα έχει τελειώσει. Με τις τράπεζες σε κατάσταση αφερεγγυότητας, η χώρα θα αναγκαστεί να τυπώσει χρήματα».

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιμένει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν αποφασίσει να βγάλει την πρίζα των ελληνικών τραπεζών. Και παρότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής, γεγονός είναι ότι κερδίζει έδαφος το σενάριο του Grexit.

Η Barclays θεωρεί ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι το πιθανότερο σενάριο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Θεωρητικά βέβαια το Grexit μπορεί να αποφευχθεί σε περίπτωση που η Ελλάδα και οι πιστωτές αποφασίσουν σε ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.