Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ και ο υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε σχόλια για το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Οι κ.κ. Τσέραρ και Μράμορ, όπως υπενθυμίζει το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, την περασμένη εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί προς την ελληνική κυβέρνηση, για την οποία είπαν ότι άφησε τις διαπραγματεύσεις στην ευρωζώνη και προκήρυξε δημοψήφισμα.

Οι αρχηγοί των δύο μικρότερων εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σλοβενία, ο πρόεδρος του Κόμματος Συνταξιούχων (DESUS) και υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Καρλ Έριαβετς και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ντέγιαν Ζιντάν και υπουργός Γεωργίας αντέδρασαν διαφορετικά στην έκβαση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Ο κ. Εριαβετς προέβλεψε ότι η πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί, όπως και η κατάσταση ρευστότητας. Το μόνο πράγμα που μπορεί να αποτρέψει μία ακόμη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ελλάδα είναι μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τόνισε ο κ. Έριαβετς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας είπε όμως ότι θεωρεί κάτι τέτοιο απίθανο, επειδή ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας θα έχει ακόμα μικρότερο περιθώριο για να δεχτεί μια προσφορά από την ΕΕ.

Υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα θα έχει περιορισμένες συνέπειες για την ΕΕ, αλλά θα οδηγήσει πιθανώς σε πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Ο κ. Ζιντάν δήλωσε ότι οι ενέργειες από την ΕΕ και την Ελλάδα πρέπει να είναι επικεντρωμένες στην εξεύρεση συμβιβασμού, που θα παράσχει την ακεραιότητα της ευρωζώνης και την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Ο Ντέγιαν Ζιντάν δήλωσε ότι το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών λυπάται για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά αναμένει η ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη στην αναζήτηση για μια βιώσιμη λύση.

Εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο «Όχι» είπε το 61% των ψηφοφόρων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ωστόσο, είπε ότι τα γεγονότα στην πορεία προς το δημοψήφισμα «είχαν συνέπειες για το λαό, επιδείνωσαν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και άφησαν το σύνολο της ΕΕ εκτεθειμένο σε γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους».

Το αντιπολιτευόμενο και αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Σλοβενία, η Ενωμένη Αριστερά (ZL), ανέφερε, σύμφωνα με το STA, ότι το ελληνικό «Όχι» στο δημοψήφισμα επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν ένα τέλος στη λιτότητα και στις εντολές των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο Λούκα Μέσετς, βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι μια ευκαιρία «για όλους μας να κερδίσουμε την ελευθερία» και εκτίμησε ότι πρόκειται για έναν αγώνα για μια νέα Ευρώπη, βασισμένη στη δημοκρατία.

Ο κ. Μέσετς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τον έλεγχο μιας χρεοκοπημένης και απομονωμένης χώρας στις αρχές του έτους, η οποία γονάτισε από «τα μέτρα λιτότητας και την πίεση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο μια καλή είδηση για την Ελλάδα, «αλλά για όλους μας, με δεδομένο ότι το σύνολο της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει πιαστεί στη μέγγενη των ίδιων μηχανισμών και των πολιτικών», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς είπε ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιευρωπαϊκές και ότι στόχος είναι η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής σε «νέα δημοκρατικά θεμέλια».