Απογοητευμένη παρουσιάζεται η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spigel παρόλο που οι δηλώσεις της στα μέλη του CDU  έκαναν λόγο για «αλληλεγγύη και σταθερότητα που επιβάλλουν οι πόρτες της Ευρώπης να παραμένουν ανοικτές για τους Έλληνες».

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού αναφέρει πως «η Ελλάδα εδώ και καιρό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ημερήσιας διάταξης στο προεδρείο του CDU, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του κόμματος της καγκελαρίου, ενώ κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ισχυροί του κόμματος συζητούν ξανά και ξανά, αν η τύχη των Ελλήνων στο ευρώ άξιζε όλα τα δισεκατομμύρια και τις μέχρι τώρα προσπάθειες. Ειδικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φημίζεται για τους μακροσκελείς λόγους του για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας».

Ωστόσο επισημαίνεται πως την περασμένη Δευτέρα, «τα στελέχη του κόμματος δεν είχαν διάθεση για μακροσκελείς συζητήσεις ενώ οι ανώτατοι αξιωματούχοι είχαν μια απλή ερώτηση να απευθύνουν στην κ. Μέρκελ: “Πώς θα πρέπει να κινηθούν από δω και στο εξής”».

Παρόλο που «η γερμανίδα καγκελάριος δεν κρύβει πλέον πόσο ενοχλημένη είναι με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στους συναδέλφους της γνωρίζει καλά ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελέσει ένα πικρό σημείο καμπής για την Ευρώπη, αλλά και για την ίδια την καγκελαρία της» συμπληρώνει το Spiegel.

«Αλληλεγγύη και σταθερότητα πηγαίνουν μαζί. Για τους Έλληνες οι πόρτες της Ευρώπης παραμένουν ανοικτές. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην θέλει να συμμορφωθεί με τις αρχές της Ευρώπης. Παραβιάζει τις αρχές της συνεργασίας και εμμένει σε μια πολιτική “σκληρά ιδεολογική”», συμπληρώνει η γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνοντας πως ο κ. «Τσίπρας άφησε τη χώρα του, εν γνώσει του, να κατευθύνεται προς τον τοίχο» καταλήγει το άρθρο του Der Spiegel διευκρινίζοντας πως οι συγκεκριμένες δηλώσεις επιβεβαιώθηκαν από πολλούς αξιωματούχους συμμετέχοντες της συνεδρίασης.