Την απόφασή του να επιφυλαχθεί των δικαιωμάτων που έχει έναντι της Ελλάδας, μετά τη μη εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε συνέχεια της σύστασης από τον επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, το ΔΣ του EFSF αποφάσισε να μη κάνει άμεσα απαιτητή την εξόφληση των δανείων του από την Ελλάδα ούτε να παραιτηθεί των δικαιώματών του, απορρίπτοντας τις άλλες δύο επιλογές.

«Το EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Αυτή η περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας. Σπάει τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της, και ανοίγει την πόρτα σε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό. Ο EFSF θα έχει στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ σχετικά με τις μελλοντικές δράσεις της», δήλωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Τα εν λόγω δάνεια του EFSF περιλαμβάνουν: 109,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης (Master Financial Assistance Facility Agreement), 5,5 δισ. στο πλαίσιο της Σύμβασης Διευκόλυνσης Τόκων Ομολόγων (Bond Interest Facility Agreement) και 30 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Σύμβασης Διευκόλυνσης με Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα (Private Sector Involvement Facility Agreement).