«Οι κανονισμοί των διαρθρωτικών ταμείων δεν προβλέπουν διακοπή προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, άρα είναι ψευδές ότι η επικράτηση του όχι θα δημιουργήσει τέτοιον κίνδυνο. Αντιθέτως, το όχι στην σκληρή υφεσιακή πρόταση των δανειστών και η διεκδίκηση μιας οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμης συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αποτελούν τη μόνη επιλογή για την υλοποίηση προγραμμάτων με ισχυρά θετικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα στη χώρα μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας σημειώνει ότι η λιτότητα και η δημοσιονομική ασφυξία ανατρέπουν τα οφέλη των παρεμβάσεων του ΕΣΠΑ, μην επιτρέποντας να υπάρξει χώρος για δημόσιες επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα πολλαπλασίαζαν το αποτέλεσμα στην οικονομία και την κοινωνία. «Προκύπτει δε το οξύμωρο, να υιοθετούνται πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού ιστού και την ίδια στιγμή πόροι των διαρθρωτικών ταμείων να δεσμεύονται για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών αυτών ακριβώς των πολιτικών. Ας το καταλάβουν όλοι ότι η υφεσιακή λογική ανατρέπει τις πολιτικές συνοχής και ακυρώνει τον λόγο ύπαρξης των διαρθρωτικών ταμείων».

Την τελευταία εβδομάδα γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας σύνδεσης της δημοκρατικής αυτής διαδικασίας με σενάρια καταστροφολογίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση και χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, αναφέρει ο ίδιος και τονίζει ότι «το όχι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση όλων μας στον αγώνα για δημοκρατία, αξιοπρέπεια, για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και την ανασυγκρότηση της οικονομίας».