Αβέβαιο μοιάζει το μέλλον του τραπεζικού συστήματος την ώρα που παρά τα capital controls το ρευστό από τις ελληνικές τράπεζες στερεύει και ενώ η χώρα βαδίζει στη δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα για να αποφασίσει κατά πόσο θα αυξήσουν τη ρευστότητα μέσω ELA για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με το δ.σ. της ΕΚΤ να συνδέει τις όποιες αποφάσεις άρρηκτα και ανοιχτά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο Γιόζεφ Μπονίτσι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο οποίος υιοθέτησε το δίλημμα που τίθεται από ολόκληρη την Ευρώπη, ότι δηλαδή το δημοψήφισμα αφορά στην παραμονή ή όχι της χώρας στο Ευρώ.

Ο κ. Μπονίτσι δεν απέκλεισε η ΕΚΤ να προχωρήσει σε κούρεμα των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που η λαϊκή βούληση ταχθεί υπέρ της εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση, γεγονός που εφόσον συμβεί θα πυροδοτήσει την κατάρρευση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα, ο κ. Μπονίτσι επανέλαβε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να έχουν επ’ αόριστον πρόσβαση στον ELA, επαναλαμβάνοντας τις απειλές του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

«Η απόφαση της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από την απόφαση των Ελλήνων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μπονίτσι.

Νωρίτερα πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε μιλώντας σε γερμανούς βουλευτές, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα εισηγηθεί στην ΕΚΤ να μην αυξηθεί το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Το μέλος της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, είπε την Πέμπτη ότι η EKT θα διατηρήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα ίδια επίπεδα μέχρι την Κυριακή, χωρίς να αναφερθεί στην επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος.