«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πυροδότησε την ατμόσφαιρα με την έκθεση που έδωσε χθες στην δημοσιότητα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η συζήτηση είναι ήδη ηλεκτρισμένη λόγω του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την Κυριακή στη χώρα», αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική Guardian, το οποίο φιλοξενείται στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Στο άρθρο αναφέρονται τα αποτελέσματα της έκθεσης- φωτιά που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος στα οποία το χρέος κρίνεται μη βιώσιμο και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας υψηλές για την επόμενη τριετία.

Όπως διευκρινίζεται λίγο «πριν την κόψη του ξυραφιού για το πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα της Κυριακής το αποτέλεσμα του οποίο, όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι ευρωπαίοι, θα δείξει αν η χώρα θέλει ή όχι να παραμείνει στο Ευρώ, το ΔΝΤ κάνει ένα βήμα διάσπασης με την Ευρώπη προειδοποιώντας πως το χρέος είναι μη βιώσιμο».

Συνεχίζει μάλιστα αναφέροντας πως «οι αξιωματούχοι του ταμείου διευκρίνισαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν στην σύναψη ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης εκτός κι αν αυτό περιλαμβάνει τόσο μια οικονομική μεταρρύθμιση όσο και μια ελάφρυνση του χρέους».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μας πληροφορεί ο αρθρογράφος, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μια περίοδο χάριτος 20 χρόνων πριν από οποιαδήποτε αποπληρωμή των δόσεων και η τελική πληρωμή δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το 2055. Μάλιστα διευκρίνισε πως η χώρα αναμένεται να χρειαστεί 10 δις ευρώ για να περάσει τους επόμενους μήνες και επιπλέον  50 δις ευρώ μετά από αυτούς ενώ παρακάτω συμπληρώνει τις πολιτικές εξελίξεις και τα όσα εκφράστηκαν τόσο από τον έλληνα πρωθυπουργό, στη χθεσινή του συνέντευξη και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους.