Το σχέδιο που προτείνουν οι δανειστές στην Ελλάδα, είναι κακό και υφεσιακό επισημαίνει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir o διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί.

Ο κ. Πικετί σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι αθέτησαν την υπόσχεσή τους του 2012, για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, από τη στιγμή που η χώρα θα βρισκόταν σε πρωτογενές πλεόνασμα.

«Για να βγούμε από την κρίση, χρειάζονται δύο πράγματα. Πρώτον, πρέπει να συγκαλέσουμε μια Διάσκεψη για το Χρέος, που θα επιτρέψει την επεξεργασία αναδιάρθρωσης του συνόλου των χρεών της Ευρωζώνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στη διαγραφή των δημόσιων χρεών του παρελθόντος, προτού επενδύσει στο μέλλον. Η Γερμανία, χώρα που δεν αποπλήρωσε ποτέ τα χρέη της κατά τη διάρκεια του 20 αιώνα, καλά θα έκανε να το θυμηθεί. Δεύτερον, πρέπει να συγκροτηθεί ένα Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, με αντιπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Θα μπορέσει στο μέλλον να ρυθμίζει δημοκρατικά το επίπεδο ελλείμματος και δημόσιων επενδύσεων και να επιβλέπει την Τραπεζική Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η κρίση ανέδειξε την αδιαφάνεια και την αναποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών σήμερα», αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος.

Συμπληρώνει μάλιστα πως «εκείνοι που πιστεύουν ότι η έξοδος μιας χώρας θα επέτρεπε να επιβληθεί πειθαρχία και σταθερότητα στην Ευρωζώνη είναι μαθητευόμενοι μάγοι. Στην πραγματικότητα, η έξοδος μιας χώρας θα τράνταζε το σύνολο της ζώνης. Θα ήταν πιθανώς η αρχή του τέλους», καταλήγει.

Τέλος κάνει λόγο για «βιαιότητα απειλής έξωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» και «πολιτική ασφυξίας από την ΕΚΤ», που τον κάνουν να κατανοεί, όπως είπε, γιατί πολλοί Έλληνες προσελκύονται από το «ναι».