«Πριν το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για περαιτέρω ελληνική βοήθεια», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σήμερα στη γερμανική Βουλή. Όπως τόνισε ακόμη, η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της να πληρώσει εγκαίρως το ΔΝΤ.

Η πόρτα ήταν πάντα ανοιχτή για την Ελλάδα και θα συνεχίσει να είναι, διευκρίνισε η καγκελάριο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «στην πραγματικότητα η Ελλάδα εγκατέλειψε μονομερώς τις διαβουλεύσεις».

Η ανακοίνωση ενός δημοψηφίσματος είναι μια πράξη δημοκρατική και είναι δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει αυτό το πράγμα. Ωστόσο έχουν και οι υπόλοιπες 18 χώρες της ευρωζώνης το δικαίωμα να αντιδράσουν και δεν χρειάζεται να φοβούνται οικονομική καταστροφή από την αναταραχή στην Ελλάδα, σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Χθες το βράδυ λάβαμε μια αίτηση του κ. Τσίπρα με την παράκληση για ένα νέο βοηθητικό πρόγραμμα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενημερώθηκε», ανέφερε, αλλά δεν μπορεί να γίνει η συζήτηση χωρίς νέα εντολή της γερμανικής Βουλής.

«Είμαστε ισχυροί λόγω της πολιτικής μεταρρυθμίσεων που έχει να κάνει και με τη στάση της Γερμανίας. Έχουμε λάβει τις προφυλάξεις μας, τον Φεβρουάριο του 2010 δεν υπήρχαν αυτά. Για εμάς υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση αλλά βασανιστήριο είναι αυτή η υπόθεση κυρίως για τους ανθρώπους στην Ελλάδα», ανέφερε ενώπιον των γερμανών βουλευτών.

Όπως τόνισε επίσης, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν η Ευρώπη χάσει τη δυνατότητα για συμβιβασμό τότε θα χαθεί η Ευρώπη. Αλλά ένας καλός ευρωπαίος δεν είναι εκείνος που θέλει μια συμφωνία ανεξάρτητα του τι θα στοιχίσει».

«Αποφασίσαμε να έχουμε μία ένωση σταθερότητας γιατί πρόκειται για ένωση ως σύνολο Αποφασίσαμε να έχουμε ένωση σταθερότητας γιατί πρόκειται για την θέση μας στον κόσμο. Για να το πω με σαφήνεια. Και στη Γερμανία θα υπάρξει μακροπρόθεσμη ευημερία εάν υπάρξει ευημερία στην Ευρώπη. Φυσικά θα μπορούσαν να υπάρχουν και μικρότεροι στόχοι, αλλά η μακροπρόθεσμη ευημερία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αλλιώς. Για να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό πρέπει να μπορούμε να υποστηρίξουμε τις αξίες μας ως Ευρώπη. Αυτό είναι το θέμα, όχι εάν έχουμε διαφορά 400 εκατ. ευρώ ή 2 δισ.», τόνισε.

«Αυτό πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε νέες συζητήσεις με τη συμμετοχή τριών Θεσμών μετά το δημοψήφισμα. Μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός όπου τα πλεονεκτήματα θα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Βεβαίως πρόκειται για μέρες με αναταράξεις. Παίζονται πολλά πράγματα. Το μέλλον της Ευρώπης δεν θα παιχτεί στα ζάρια. Θα γινόταν αν ξεχνούσαμε ποιοι είμαστε, κοινότητα δικαίου και ευθύνης. Εάν το ξεχάσουμε αυτό θα χάσουμε τον προσανατολισμό μας. Θα στηρίζω τα πράγματα ώστε πάντα η Ευρώπη να είναι πιο ισχυρή».