Το τελευταίο βήμα προς την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους επιχειρεί να κάνει η Ελλάδα με την πρόταση για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με στόχο την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους τη στιγμή που στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα που θα κρίνει το μέλλον της χώρας. Από χθες αργά τη νύχτα ξεκίνησαν οι ζυμώσεις προκειμένου η πλευρά της Ελλάδας και των δανειστών να φτάσουν σε μια συμφωνία, πριν ολοκληρωθεί η σημερινή μέρα και η χώρα βρεθεί εκτός προγράμματος και οικονομικά στον «αέρα». Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την πρόταση που έστειλε στην ελληνική πλευρά και η συνέχεια δόθηκε από την πρόταση του Μαξίμου για ένταξη στο ESM. Διαβάστε το θέμα του newsbeast.gr Τι σημαίνει το ελληνικό αίτημα στον ESM.

Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για να έρθουν ξανά κοντά Μαξίμου και δανειστές

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη χθεσινοβραδινή πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποφάσισε να ξανακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς πέραν όλων των άλλων υπάρχουν και πιέσεις από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που εσωτερικά για την ώρα κρατούν αποστάσεις από την επιλογή του δημοψηφίσματος, ενώ ομάδα ευρωβουλευτών του ζητούν να βρει λύση. Κυβερνητικοί κύκλοι από το πρωί μιλούσαν για έντονη κινητικότητα μεταξύ Μαξίμου-Βρυξελλών την ίδια στιγμή που η ενημέρωση των συντακτών αναβλήθηκε και όλοι ανέμεναν την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, πολλοί περίμεναν να βρίσκεται ήση στο αεροπλάνο για Βρυξέλλες αλλά τελικά η επικοινωνία της ελληνικής πλευράς θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα και μία τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα μέχρι το βράδυ. Διαβάστε το αναλυτικό θέμα του newsbeast.gr Έτοιμος να κάνει πίσω ο Τσίπρας.

Το χρονικό μέχρι να φθάσουμε στο έκτακτο Eurogroup

Λίγο πριν τις 13:30 και ενώ οι πληροφορίες για επαναθέρμανση των διαβουλεύσεων και των επαφών με στόχο να κλείσει μία συμφωνία μέχρι τα μεσάνυχτα, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε: «Επιτέλους οι «εταίροι» θα σταματήσουν την προπαγάνδα με την επανάληψη της ίδιας πρότασης παρουσιάζοντάς τη σαν καινούργια; Εάν θέλουν να συμβάλλουν σε λύση μία είναι η πρόταση, που πρέπει να περιέχει αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού, πρόσθετο αναπτυξιακό πακέτο πέρα από το νέο ΕΣΠΑ, αναδιάρθρωση με κούρεμα του χρέους και να αποκλείει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις», δίνοντας το στίγμα των θέσεων της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το βράδυ. «Μόνο έτσι μπορεί ο ελληνικός λαός να ανασάνει, η οικονομία να επανεκκινήσει , η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας να ξεκινήσει. Μόνο έτσι η αξιοπρέπειά μας θα αποκατασταθεί», ανακοίνωνε ο υπουργός Επικρατείας. Το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει με μεγάλο προβληματισμό εικόνες από τις ουρές των συνταξιούχων στα ΑΤΜ και έξω από τις κλειστές τράπεζες, τα βενζινάδικα και αλλού. Μάλιστα υπάρχει βαρύ κλίμα από το γεγονός ότι όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν κάρτα θα πάρουν μόλις 120 ευρώ για μία εβδομάδα… Σε κάθε περίπτωση παρά την πρώτη αρνητική αντίδραση στην πρόταση του Ζαν Κ. Γιούνκερ δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι χαλαρώνει στο θέμα του ΕΚΑΣ που ήταν κόκκινο πανί, αλλά κυρίως στο θέμα του χρέους, όπου φαίνεται ότι θα προχωρήσει τον Οκτώβριο. Με την καγκελάριο της Γερμανίας συνομίλησε ο πρόεδρος της Κύπρου, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπός του Νίκος Χριστοδουλίδης μέσω twitter. «Στόχος η επίτευξη συμφωνίας για πρόγραμμα», σημείωσε. Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε αργά χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Είχε προηγηθεί επιστολή των κοινωνικών εταίρων με την οποία ζητούσαν λύση άμεσα και εντός του ευρώ και επεδίωκαν ραντεβού με τον κ. Τσίπρα για να του εκθέσουν τις απόψεις τους. Το non paper του Μεγάρου Μαξίμου για την τελευταία ελληνική πρόταση «Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Αν δεν τα βρούμε

Τι θα γίνει αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε συμφωνία και δεν πληρώσει το ΔΝΤ; Το ντόμινο των καταστροφικών εξελίξεων με εσωτερικές στάσεις πληρωμών και την χρεοκοπία να χτυπάει την πόρτα της χώρας. Υπαρκτά σενάρια και αναλύσεις από τη στιγμή που θα μπούμε σε αχαρτογράφητα ύδατα. Ανάλυση στο newsbeast.gr για το Τι περιμένει την Ελλάδα μετά τις 12 το βράδυ.